Bild
Nästa artikel

Efter 25 år slog jag till

Biltestarbloggen
Redaktionens långtestbil bligar snett på mitt fynd.
Redaktionens långtestbil bligar snett på mitt fynd.
Plötsligt stod det inte bara en utan två röda Mazda MX-5 i redaktionens garage och skyldig till nykomlingen var jag.

Ett kvarts sekel efter mina första kontakter med världens folkligaste och roligaste lilla sportvagn gick jag nyligen och köpte en egen, min första.

Då, hösten 1990, skrev jag ett test på MX-5 i Teknikens Värld och föll svårt för de osannolikt roliga köregenskaperna, det tilltalande utförandet, den hållbara mekaniken – allt. Fyra av mina dåvarande arbetskamrater slog till på var sin, men jag höll mig. Tills nu.

Jag köpte bilen osedd, kanske jag ska tillägga. Som konsumentupplysande skribent jag är är det en (o)vana jag lagt mig till med när jag skaffar billiga sommarbilar för mitt eget höga nöjes skull.

Den här gången kände jag mig dock ganska säker (fingers crossed!) på att jag, till slut, hittat ett kanonexemplar. Bilen fanns hos en i sammanhanget välrenommerad firma i Varberg, Auto Mobil, och jag fick riklig information innan jag satte mig på tåget. Enkel biljett, som vanligt.

Hemfärden gick utmärkt, södra Sverige förförde med sommarsol men för att vårda min förkylning lät jag bli att fälla suffletten. Bilen är i väldigt fräscht originalskick, inte sänkt eller kladdad med på något sätt förutom att ratten är bytt till en Momo-kringla. Jag ska snarast försöka få tag i originalratten, hoppas att jag lyckas.

Till och med den för svensk marknad speciella dekalen med texten ”MX-5” i två flaggor mitt i nosen är kvar, om än lite urtvättad efter 25 års tjänst. Sådana väsentligheter gillar jag. Fälgarna är också original, annars hade jag inte köpt bilen. Och antennen, den blanka, lätt koniska som tillsammans med de delikata dörrhandtagen gör så mycket för bilens helhet, antennen är också på plats. Det här är en sommarbil för i år men också för kommande år – a keeper. Så har jag tänkt.

Jag har kört kanske hundra mil redan och nu tänker jag verkligen inte sitta här och skriva längre utan ge mig ut i vårsolen en sväng bara för att det är så kul. Hej på ett tag!

Kommentarer

#1
2016-04-07 09:31

Jag har gjort precis samma sak. Fast lite farligare och tokigare. Har köpt en amerikanare från 60-talet. Via Ebay. Bilen kommer idag till Houston för att packas i en container för vidare transport till en stor hamn på västkusten.

Jag har endast säljarens beskrivning samt bilder att gå på. Har skickat en hel hög pengar över pölen utan att vara helt säker...
Är jag orolig? Ja mycket!
Blir det spännande? Ja mycket!
Är det ens samma bil, som på bilderna, som skickats? Vet inte!
Om en månad vet jag.

#2
2016-04-07 10:00

Det var jag som levererade bilarna till dina arbetskamrater Calle, jag jobbade då bil en bilfirma i Skärholmens p garage dit dom 10 första bilarna kom.

#3
2016-04-07 14:27

@ Odedicerad

Det var vågat, på min ära! =)

.

#4
2016-04-07 14:44

Grattis till en riktigt rolig bil!
Jag hade en NC sommaren 2006, ångrar att jag sålde den..

#5
2016-04-07 15:06

Själv spelar jag inte på lotteri :)

#6
2016-04-08 13:01

Hej
Så roligt att min bil har kommit i goda händer!!!
Hör av dig angående ratten!!
Med vänlig hälsning
Erland

#7
2016-04-12 15:42

Jag har också åkt enkelbiljett till Varberg och gjort samma sak för ca ett år sedan. Var då glad och helt obekymrad över mitt val av bil och säljare, och är det än idag. Grattis!

#8
2016-05-14 12:08

Har gjort samma sak ett flertal gånger.. Galet, men blir konstigt nog bäst så! Efter att provkört och testat Mazda Mx-5 (Miata för mig) våren 1990 slog jag också till häromdagen på en svensksåld -89:a, helt i orginalutförande. Som jag minns det var det, det roligaste man kunde köra per krona räknat...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.