Bild
Nästa artikel

Dubbelparkering

Biltestarbloggen
Långteststallet Peugeot 3008 hittade en kompis på parkeringen.
Långteststallet Peugeot 3008 hittade en kompis på parkeringen.
Tur att min bil är dekalerad, tänkte jag och gick mot parkeringen. Där stod en brunmetallic Peugeot 3008 bredvid en brunmetallic Peugeot 3008.

Parkeringsplatspsykologi är ett högskoleämne ingen har kommit på men borde. Det mest välkända fenomenet är förstås när man parkerar sin dyra och obucklade bil alldeles ensam, längst ut i hörnet av stormarknadens parkering, i hopp om att den där står i fred och att inga dörrar slås upp mot karossen. När man sedan återvänder efter uträttat värv och tömd plånbok står i tio fall av tio ändå ytterligare en bil parkerad där, alldeles intill.

Dubbelparkering intill en alldeles identisk bil är förstås också frestande, jag lyfter på hatten åt min kompisparkerare utanför apoteket. Vederbörande har antagligen en diskret humor.

Jag har nyss tagit över ratten i vår långtestbil Peugeot 3008 och ska köra den franska crossovermodellen i mål, över 4.000-milagränsen. De första intrycken från i vintras håller än, det är en utpräglat komfortabel bil att åka i och att köra. Låg ljudnivå, smidig motor och automatlåda, mestadels enkla reglage – men också en hel del klumpigheter i skötseln av multimediasystemet. Jag har börjat förlika mig med sittkomforten, jag tyckte i vintras att stolarna fram kändes rätt knöliga men det är inget jag märker av nu.

Motorn är en 120-hästars diesel på 1,6 liter. Den räcker för det mesta men kan knappast beskyllas för att vara särskilt snål, åtminstone inte i sta’n där jag hittills mest hållit till. Över 0,6 liter milen konstant. På landsväg har jag varit nere i ungefär en deciliter mindre men det är fortfarande långt till deklarationens 0,42 liter milen. Bilen väger 1,5 ton, det är precis att motoreffekten räcker till.

Inredningsdesignen är läcker och annorlunda, den lilla, mångvinklade ratten är med sin låga placering en vanesak. Jag gillar den skarpt.
 

Kommentarer

#1
2017-10-06 08:14

Jag har haft tur - ställer mig alltid "längst bort" - bara en buckla på 20 år gamma SAAB.
Ingen buckla på 3 år gammal bil.

#2
2017-10-06 08:46

Märkligt beteende att trots att en parkering är så gott som tom på bilar och man har parkerat där så kommer nästa bil att ställa sig precis sidan om fast det kanske finns 100 andra tomma platser utan någon brevid. Hur tänker man?

#3
2017-10-06 11:50

Ja och ofta kommer någon och parkerar sig plåt mot plåt fast att hela dj parkeringen står fri till förfogande.
Jag har en teori om att dem "sällskapssjuka" är usla förare som behöver ett fast objekt som markör/guide när de parkerar.

En annan sak som iofs var lite kul var att då när jag ägde en SEAT Toledo så hände det rätt ofta att andra SEAT ägare parkerade sig bredvid.

#4
2017-10-06 12:41

Ser man att en fin bil står parkerad längst bort på parkeringen så kan man nog lugnt ställa sig bredvid den... Ägaren är förmodligen rädd om sin bil och kommer inte att skada min bil heller.

Ställer man sig utan någon bil alls i närheten så kan ju vilken random slarvpelle som helst komma och ställa sig bredvid senare och slå upp dörrarna i sidorna, alternativt skrapa i redan när han kör in i rutan.

#5
2017-10-06 14:27

Tack och lov är slarvpellarna ofta lata - ställer sig nära entre´n

#6
2017-10-06 19:22

Och gärna på handikapparkeringen!

#7
2017-10-06 23:01

På den tiden det fanns skyddslister på bilarna var det en god ide att parkera bredvid en likadan bil eller från samma bilmärke eftersom listerna då passade perfekt om nu någon skulle slarva.

#8
2017-10-07 09:53

Jag har en så ovanlig bil så det har bara hänt en gång på 8 år att jag parkerat bredvid samma modell och färg, det var när jag var på ett besök i Eskilstuna för några år sedan.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.