Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

​DRL? Nej tack!

21 december 2015
"Tanken är att föraren inte ska behöva bekymra sig över hur belysningen är inställd. Men det fungerar inte alltid."

Först ska jag säga att det inte är jag som tagit den här bilden, det gjorde en kompis när vi var på väg hem till Uppsala från Stockholm i går.
Det är en Range Rover Evoque som ligger framför, det kanske du kan se? Syns dåligt gör den hur som helst. Skälet återfinns i den urbota dumma bestämmelse som tillåter bilar att köra på enbart DRL-ljus, Daytime Running Lights. Ett påfund ursprungligen från USA.

DRL är den belysning många bilar har när strålkastarvredet är inställt på ”Auto”. Tanken är att föraren inte ska behöva bekymra sig över hur belysningen är inställd eftersom – och här är den kritiska punkten – halvljus och bakre belysning ska slås på automatiskt när det omgivande ljuset så påkallar.

Men det fungerar inte alltid. När bilden togs var klockan halv fem på eftermiddagen och, bortsett från gatubelysningen just här, var det närmast kolmörkt. Precis som baklamporna på Evoque var kolmörka.

Jag tycker mig se fyra bilmärken där ”autoläget” fungerar synnerligen illa: Hyundai, Kia, Renault och Toyota. Range Rover ser man inte riktigt lika ofta men där är det tydligen lika illa. Vilken smal sak vore det inte för dessa märken att ordna det här?

Eller hur enkelt och mycket bättre vore det inte att inte tillåta ”DRL-läge” alls i vårt land? Det passar helt enkelt inte här, även om vi nu går mot ljusare tider.