Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Dashcam – bra eller dåligt?

20 november 2015
En dashcam filmar trafiken och kan placeras på instrumentpanelen eller i vindrutan.

I ”Förmiddag i P1” intervjuas en kille som under flera år kört med så kallade dashcams i sin bil, en riktad framåt och en riktad bakåt. Alltså dessa små och ytterst kunniga små kameror som gett oss så fantastiska, nya vinklar på allt från sportevenemang till drönarfilmning ovanifrån av moster Bertas 85-årskalas i bersån på midsommarafton.

En dashcam är monterad i bilen, ofta på instrumentpanelen. På YouTube finns oräkneliga filmer på de mest osannolika trafikhändelser dessa kameror snappat upp, särskilt från Ryssland tycks det. Vem har inte sett klippet på motorcyklisten som i alldeles för hög fart brakar in i en framförvarande bil och som därpå gör en elegant saltomortal och landar på biltaket?

  

Killen i P1-programmet försvarade vältaligt varför han tyckte kamerorna var bra. Det hade väl börjat som en kul grej – det är ju kul med nya teknikprylar – och sedan fortsatt, inte så lite tack vare en fascination för hur folk faktiskt kan bete sig i trafiken. Medvetet eller omedvetet. Den intervjuade hade klart vettiga synpunkter också på detta med integritet och var gränsen går – var den nu går?

Att ha filmat hur folk kör kan förstås vara viktigt exempelvis vid en rättegång. Kom bilen från vänster eller höger? Körde hon vårdslöst? Låg han alldeles för nära? Svåra bevisföringar kan förenklas om förloppet finns på bild. En representant för ett försäkringsbolag lade ut texten om hur hans företag såg på saken – alldeles kristallklart var det inte.

Blir vi övervakade? Kan filmerna missbrukas?

Jag grunnar mycket på det här och vet inte riktigt hur jag ska ställa mig. På Datainspektionens hemsida fann jag följande text, lite torr men läsvärd.

Ibland, när jag tänker positivt om fenomenet, undrar jag vilken tillverkare som blir först att standardmontera en dashcam i sin nya modell. Det måste ju vara en smal sak, kameror för avståndshållning etc. finns ju redan.

Ibland hoppas jag att det aldrig måtte ske – men jag vet som sagt inte riktigt vad jag tycker …

Vad tycker du, är det bra med bilister som har kameror som följer trafiken?