Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Därför är självkörande bilar så avgörande

6 maj 2016

Perspektiven på fenomenet självkörande bilar är oändliga. Mycket har handlat om trafiksäkerhet och hur hög den kommer att bli när vi kan sitta med armarna i kors och susa fram.

Den verkliga revolutionen finns dock inte där, menar jag. Det hela handlar om någonting mycket, mycket större, nämligen åtkomsten till varje enskild bilförares och passagerares liv, vanor och köpmönster. Det är rena guldgruvan.

Nyligen lät General Motors meddela att man inte tänker samarbeta med Google om fortsatt gemensam utveckling av självkörande bilar, på samma sätt som BMW och Daimler AG tidigare nobbat samarbete med Apple i saken. Nästan exakt samtidigt meddelade å andra sidan FCA, Fiat Chrysler Automobiles, att man tänker satsa framåt just tillsammans med Google. Jag antar att Google vände sig till FCA när man fått nobben av GM.

Knäckfrågan för de stora bilföretagen är inte bara om de är rädda för att yngre teknikföretag som Google eller Apple eller någon annan ska utveckla egna bilar eller ej – de är precis lika skraja för att till någon utomstående lämna över all den information som fenomenet självkörande bilar genererar.

Var och en ska ha klart för sig att precis allt – allt! – som sker under en självkörande färd kan och kommer att registreras: Vad du tittar på i din dator eller mobiltelefon, var du handlar, vilka dina Facebook-kompisar är och gör, var du äter och hur länge – alla dina vardagsvanor kan och kommer att registreras.

Det finns ofantliga pengar att tjäna på all den information som kommer att strömma in i de självkörande bilarna och det är givetvis detta de inblandade företagen just nu vill försäkra sig om; att ingenting går deras näsor förbi.

Bilföretagen kommer att transformera sin karaktär och bli allt mer beroende av informationsflöden och de nuvarande informationsflödesföretagen satsar hårt på att hitta ytterligare arenor för att generera ytterligare intäkter – genom att bli transportproducenter.

Det förefaller förstås alldeles naturligt, tekniken ger möjligheterna till allt detta. Men att i denna veritabla korseld försöka hävda någon som helst personlig integritet – lycka till med det.