Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Dags att tanka urin igen

26 oktober 2016
Långteststallets Audi A4 är glupsk på Adblue.

Hur mycket går i egentligen? Jag trodde att det skulle räcka att skvätta i några liter men långteststallets Audi A4 bara fortsatte att klunka i sig Adblue.
 
Snart var tiolitersdunken tom och jag fick snällt gå tillbaka in på macken och köpa mer urinbaserad avgasrening. Ungefär hälften av den andra dunken, på 4,7 liter, gick ner innan röret var toppfyllt.
 
På sistone har bilen varnat för låg nivå av Adblue men att tolvliterstanken i stort sett ekade tom, dömt av påfyllningen, var en överraskning.
 
Enligt instruktionsboken ska förbrukningen av Adblue motsvara 1–2,5 procent av dieselåtgången. Vad den verkliga förbrukningen ligger på kommer vi rapportera i ett kommande nummer av tidningen.
 
Att detta vapen mot dieselmotorernas kväveoxider är ett gissel för bilägare går inte att komma ifrån. Det har blivit ytterligare en vätska att hålla reda på och bilägaren får glatt betala. I det här fallet med långtest-Audin gick 14,7 liter på 356 spänn.
 
Lite irriterande är det också att tiolitersdunken är för stor för att kasta i mackens soptunnor. Att lasta in en nedspilld urindunk i bilen tar emot…