Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Blocket – mitt sociala medium

25 november 2016
Hur mycket badrum får man för en Audi A6 Avant -07? Frågor som inte skulle uppstå om det inte var för Blocket.

Facebook, Twitter eller Instagram i alla ära. Min favorit-app på telefonen bland sociala medier heter Blocket. Här får man träffa människor på riktigt.
 
Som småbarnsförälder är Blocket den moderna varianten på lokala bytesdagar. Overall blir sommarsandaler, pulka blir trehjuling. Samtidigt får man chansen att besöka nya bostadsområden man tidigare inte fått se. Jag är även en av få personer i Sverige som faktiskt gillar att sälja begagnade bilar på Blocket.
 
Tidigare har jag bytt bil en gång per år, för att det är kul att prova på olika modeller. Det är alltid lika intressant att se vilken typ av klientel som svarar på annonsen.
När jag sålde min Audi A2 var samtliga av spekulanterna ingenjörer.
Min belgienimporterade Citroën C6 attraherade pensionärer och arkitekter.
Kombibilarna Toyota Avensis och Skoda Octavia fick unga barnfamiljer att höra av sig.
Alla trevliga och korrekta att ha att göra med. Vissa personer har jag faktiskt haft kontakt med långt efter att affären varit avklarad.
 
Efter en ovanligt lång ägarperiod – drygt två år – ska jag sälja familjens Audi A6 Avant. Än så länge är spekulanterna av en mer divergerad skara än tidigare. Många föreslår ett bilbyte.
 
Igår fick jag ett oväntat bytesförslag – ett badrum! Mitt eget badrum. Istället för betalning utlovades en badrumsrenovering av spekulantens firma. Mer än 30-års erfarenhet och alla certifikat utlovades.
 
Jag tackade nej.
 
Men jag blev ändå lite nyfiken på hur en sådan affär skulle gå till. Hur mycket badrum kan man få för en manuell Audi A6 Avant 2,0T med 9500 mil på mätaren? Vad är skäligt att begära och hur skriver man ett sådant köpekontrakt? Något säger mig att arbetet skulle ske svart. Väldigt svart. Sannolikt ganska olagligt och utan möjligheter till att reklamera fuktskador. Byteshandeln är den moderna delningsekonomins ljusskygga syster.
 
Livet på Blocket går vidare. Det ska bli intressant att se om jag får något ännu konstigare förslag eller om badrumsrenoveringen blir det mest originella.