Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Bilen som Volvo helst vill glömma

10 december 2015
S90 är avtäckt och S80 förpassas till arkiven.

Då var den avklarad. Premiären för nya Volvo S90.

För att rapportera om det hela var jag på plats i Torslanda i förra veckan. Skynket åkte av från bilen och där stod en stor sak med läckra proportioner, tjusig inredning och ett par rejäla blaffor till baklyktor.

Läs mer om S90 i nästa nummer av Vi Bilägare.

Bortsett från den nya bilen var det intressant att höra hur Volvo ser på den utgående S80. Företaget verkade helst vilja glömma den tidigare toppmodellen.

Högsta chefen Håkan Samuelsson slog fast att S80 aldrig var en riktig utmanare i stora sedanklassen. Utvecklingschefen Peter Mertens kallade bilen ”en katastrof” och talade om ”ett dåligt arv” som Volvo måste göra sig av med. Designchefen Thomas Ingenlath konstaterade att S80 definitivt inte var någon inspiration till S90 och var glad att kunna säga adjö till bilens ”uppjazzade Ford Mondeo-proportioner”.

Sådant klarspråk – dessutom om en modell som fortfarande är till salu – har jag aldrig hört från en biltillverkare förut.

Visst, S80 blev aldrig den storsäljare som Volvo hade hoppats på och tiden har väl sprungit ifrån den numera lastgamla modellen, ändå hamnar jag lite i försvarsställning.

Det var visserligen länge sedan jag körde S80 men jag minns den som en vettig och bekväm bil för sin tid.

Dömt av avtackningen verkar Volvo inte hålla med.