Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Bantningen har ett pris

24 mars 2015
Citroën C4 Cactus ingår i Vi Bilägares långteststall sedan årsskiftet.
"Säkert kan Citroën banta vikten och spara ett par euro, men man ska vara på det klara med att bantningen också går ut över funktionen."

Då var årets första byte av långtestbil avklarat. Själv lämnade jag från mig Citroën C4 Cactus och fick i stället nycklarna till Ford Mondeo. Det ska bli spännande att prova Forden, som hittills gjort ett gott intryck, under de kommande två månaderna.
 
Hur har då Cittran varit? Tja, den övertygande inte direkt under vintertestet (felmeddelanden, ispackade fälgar, svag värme bak…), men i vardagen måste jag säga att jag har trivts ganska bra med den knallgula bilen. Lagom storlek, skön åkkomfort, trygga köregenskaper. Och designen får väl beskrivas som uppfriskande.
 
Däremot tycker jag att Citroëns iver att snåla in på det ena och det andra, hur liten besparingen än må vara, förtjänar en känga. Handtag i taket, höjdreglering av bältets infästning, spegel bakom passagerarens solskydd, och elhissar på bakdörrarna kan jag leva utan. Ratt ställbar i djupled, strålkastarspolning, och delbara baksätesryggar som går att fälla på ett vettigt sätt tycker jag dock ska finnas i en ny bil.
 
Cittran har heller inte något nivålarm för spolarvätska. Plötsligt kan den rengörande vätskan ta slut och smutsen från vintervägarna sudda ut sikten genom vindrutan.
 
Säkert kan Citroën banta vikten och spara ett par euro genom att stryka alla dessa saker, men man ska vara på det klara med att bantningen också går ut över funktionen.
 
Diskutera: Vilken komfortdetalj kan du inte vara utan?