Bild
Nästa artikel

Är bilen blå eller grön?

Biltestarbloggen
"Min gröna bil är blå."
"Min gröna bil är blå."
Härom månaden cirkulerade en bild på en klänning på nätet – och sällan har väl en bild på en klänning fått så mycket uppmärksamhet.
 
Intressant var att bilden delade betraktarna i två läger: de som menade att klänningen var blåsvart och de som menade att den var guldvit.
 
Den här klänningen kom jag att tänka på när jag bläddrade i gamla nummer av Vi Bilägare – alltid lika underhållande – och fastnade vid en artikel skriven av Mikael Schultz från våren 1995. Rubriken: ”Förbryllad Mazdaägare: Min gröna bil är blå”.
 
Det är en fantastisk
liten historia om Hans som beställt en ny Mazda 626 – metallicgrön. Trodde han i alla fall. När bilen levererades var den inte alls grön.
 – Jag har visat upp bilen för alla möjliga. Vänner och bekanta, ja till och med en lackeringsexpert. Alla anser att den är blå, säger Hans i artikeln och fortsätter:
– Det är klart att man känner sig lite lurad. Jag har trots allt betalat 211 000 kronor för bilen. Och så har den fel färg.
 
Men Mazda
håller inte med.
 – Den är mörkt grönmetallic. Det står vi fast vid, säger marknadschefen i bästa Bagdad Bob-stil.
 
Historien fortsätter
i numret därpå. En läsare som behärskar japanska hör av sig och för fram misstankar om att det hela handlar om ett översättningsfel.
– I det japanska skriftspråket är gränsen mellan grönt och blått mycket diffus och färgerna kan i vissa fall skrivas med samma tecken, säger läsaren.
 

Några nummer senare kommer nästa uppföljning. Vi Bilägare låter en oberoende färgexpert på Skandinaviska Färginstitutet analysera lacken.
– Det är svårt att förstå hur någon kan kalla bilen grön, säger experten.
 
Om historien slutar där
vet jag faktiskt inte, fler artiklar om Hans och hans Mazda har jag inte hittat. Men är det inte självklart? Bilen är blå! Och klänningen svartblå!

Kommentarer

#1
2015-06-17 09:17

SAAB körde ett tag med en färg som såg svart ut en molnig dag, och när solen kom fram kom dess rätt nyans fram..nämligen mörk grön metalliclack. Hade en SAAB 9-3 med denna färgen som jag tyckte var kul då den skiftade färg.

#2
2015-06-17 15:11

Att slå blådunster i ögonen, bilen är givetvis blå.
Kommer till minnes en tid då vi var tre som ägde Toyota Corolla, samma år samma färg, sunrise red även Mazda hade samma namn på en röd några år tidigare, ja de tre bilarna var sig inte lika, vår var närmts vinröd, den andra tegelröd och den tredje hallonröd,
Soluppgången skiftar i många nyanser.

#3
2015-06-17 16:15

Volvo hade på 60-talet en PV-lack som kallades duvblå. Den var grön!

#4
2015-06-21 19:01

Minns den där kulören, Styggavargen.
Jag gillar normalt inte mörka kulörer men den där gillade jag just för den där skiftningen.

Den där klänningen förstod jag aldrig ståhejet kring. Kan man någonting om fotografering och inte har defekt färgseende, så inser man att den är blå och svart.

#5
2015-07-20 07:26

Hej S-E-S jag funderar starkt på om inte du är lite färgblind. I mitt tycke är just färgbenämningen duvblå mitt i prick, lika med svagt gråblå.
mvh VW Polo 2012

#6
2015-07-20 07:30

När den sedan ska säljas kan han vara glad för att den är blå. Blå färg säljer bättre än grön vad det gäller bilfärger.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.