Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Allt är faktiskt Vi Bilägares fel

12 januari 2018

Hur kan folk stava fel till namnet på den egna bilen? Se där en fråga jag länge grunnat över och nu äntligen har funnit svaret på.

Felstavningarna förekommer först och främst i annonser på säljsajter som blocket.se. Här kan man få se bilar som heter Merceders och Lincon till salu, en och annan Ferarri har också passerat, liksom åtskilliga Daimler Sovrein i olika stadier av upplösning. Sedan ska vi inte tala om alla Hondajer i fyndskick som intressekollas.

Överlägset värst är ändå Opels gamla lyxmodell Commodore. Den brukar heta saker som Commandor, Commendore, Comandore och framför allt Commondore i annonserna. Bilstackarn är nästan aldrig rättstavad. Inte ens medlemmarna i diverse Opelklubbar på exempelvis Facebook lyckas stava namnet på sin favorit rätt, trots att de äger ett eller flera exemplar och borde kunna gå ut och läsa av emblemet på bilen för att få till det.

Boven i detta felstavningsdrama är – Vi Bilägare!
Det är dagens sanning, jag har bildbeviset framför mig just nu. I Vi Bilägare nummer 19 från 1978 avhandlas en begagnad Opel Commodore B, alltså årgång 1972-77, under rubriken ”En Rekord med mer komfort”. Artikeln är skriven av Vi Bilägares vid den här tiden mycket välkände Christer Glenning. Han förekom ju i televisionen också, i Trafikmagasinet som biltestare av både nytt och begagnat. Hans betydelse och inflytande kan inte överskattas, han var liksom hela motorjournalistikens frontfigur för 40 år sedan.

Utan att på något sätt vilja ta heder och ära av den bortgångne Glenning satte jag mig att räkna hur många gånger han skrev Opel Commondore på de båda sidor artikeln omfattade. Det blev 49 stycken.

Fyrtionio stycken Opel Commondore på bara två sidor författade av Sveriges mest läste, mest sedde och antagligen mest inflytelserike motorskribent.

Undra på att folk stavat fel till Opel Commondo … Commodore så himla ofta sedan dess, oavsett om bilarna varit i orginalskick eller ej (blink, blink).

Så raskt över till förra veckans bildgåta i min biltestarblogg, den från Brighton och parkeringsplatsen där.
I bakre raden återfanns från vänster: Mini, MGB GT, Mini van, Peugeot 304 Break, Triumph TR6, Mini.
Mittraden från vänster: VW Typ 1, Datsun 160J, MGB (med hardtop) och bakom den en Austin/Morris 1300 och en Volvo 343. Närmast kameran från vänster: Triumph 1500, Mini och Austin/Morris 1300.

Klurigast är nog att se vilken modell som skymtar bakom buskaget, den har jag inte lyckats lista ut själv ens!