Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

10 bilgrejer som försvann

16 november 2018

Bilar startar numera. Eller också startar de inte. Och om de inte startar kan du knappast göra något åt saken själv, hur mycket du än åkallar högre makter att hjälpa dig. Du måste ordna en bärgare eller något.

En gång hade jag en bil som inte startade, tro det eller ej men det var en Opel Rekord. Jag arbetade på en skola och slöjdläraren, en alltid tjänstvillig kille, råkade släntra förbi och ville raskt hjälpa till. ”Upp med huven”, sa han och sedan drog han loss bensinslangen från förgasaren och jag vred på startnyckeln. Det kom inte fram någon soppa, men tanken var ju full?

Slöjdläraren tog då till det gamla knepet att helt enkelt suga fram bensinen med munnen mot bensinslangen. Jädrars vad han tog i! När soppan till slut kom fick han spotta ut en hel kvast bensin åt sidan och han ropade tvi och han ropade vale, men sedan startade bilen hur snällt som helst och gick i alla sina dagar.

Försök med det på din V90.

Kom jag därmed att tänka på saker man kunde göra i bilar förr men inte i nya bilar. Här är tio glömda saker, kan du fler?

  1. Suga fram soppa med munnen så att bilen startar. Se ovan.
  2. Veva upp rutorna med vev.
  3. Spela kassettbandspelare. OK, det kan finnas kvar i någon modell, men inte är de många.
  4. Hissa upp radioantennen. Eller ned. Manuellt eller med elmotor.
  5. Låsa upp förardörren med nyckel.
  6. Koppla om till helljus med en kontakt på golvet.
  7. Växla manuellt med rattspak.
  8. P-bromsa med en krycka under instrumentpanelen.
  9. Dra i kedjan till en kylargardin.
  10. Choka.

Dags för fredagsmys, jag knallar ut i garaget för att läsa en vintersaga för Trajan i garaget. Trevlig helg, alla läsare!