Dörrlister och skärmbreddare på Volvo XC70 lossnar

Modell
Årsmodell
2011
Beskrivning av problemet
Som ägare till en Volvo XC70 - 2011 vill jag göra er uppmärksamma på ett problem som förr eller senare drabbar alla Volvo XC70 2008 - 2014.

De 4 svarta plastlisterna som sitter runt hjulhusen (skärmbreddare) och de 4 svarta breda dörrlisterna (plastsköldarna) längst ned på dörrarna på XC70 2008 - 2014 är i överkant endast vidhäftade till bilen med en dubbelhäftande 5 mm bred tejp som släpper efter ett tag när man tvättat bilen några gånger med avfettning, högtryckstvätt eller maskintvätt. På min bil XC70 - 2011 har de på den tvååriga garantin hittills bytt ut alla 8 listerna två gånger på 3000 mils körning men nu har de lossnat igen.

Titta på några begagnade XC70 2008 - 2014 och se hur listerna släpper upptill på skärmbreddarna runt hjulhusen och i framkant och bakkant på dörrarna som till sist inte går att öppna för att listen tar i framdörren eller framskärmen. Man måste ibland gå nära bilen och trycka listen mot plåten för att upptäcka att de släppt.

Anledningen till att listerna lossnar är enligt min och fordonsteknikers mening ett konstruktionsfel när Volvo valt att enbart använda en smal dubbelhäftande tejp för att fästa listerna i överkant och samtidigt ett produktionsfel att använda ett lim som löses upp av alla de på marknaden idag förekommande avfettningsmedlen. För att vara ännu mera detaljerad så om ni tittar på insidan/baksidan av en list så ser ni hur kontaktytan minimerats genom att den i t.ex. dörrlistens ändar är räfflad vilket gör att avfettningsmedlet med lätthet kommer in och gör att listerna släpper och detta på en svensk premiumbil "Zlatanbil" som kostar uppemot en halv miljon kronor, SKANDAL!

Kontrollera er bil och sedan så vet ni vad ni skall svara när Volvo påstår att detta inte är ett känt problem.

Volvo XC70
Lösning på problemet
Volvo har hittills på 3000 mil bytt ut alla 8 skärmbreddare och dörrlister till likadana två gånger på garantin men nu har de lossnat igen och tvåårsgarantin gått ut.
Övriga kommentarer
Volvo borde erkänna att detta är ett standardfel och antingen förbättra fastsättningen genom en konstruktionsändring eller också förlänga garantin på skärmbreddare och dörrlister för dessa är ju fast monterade på bilen och ingenting man som köpare normalt kan förvänta sig skall lossna.
Modellbenämning
Volvo XC70