Vi Bilägares forum

Autobelysning?!

Autobelysning?!

Hej. Jag vill skicka en varning. Kanske var jag fel ute men trodde att alla bilar sålda i Sverige var utrustade med automatiskt varselljus. I varje fall fram. Så är det uppenbarligen inte. På min nyinköpta begagnade Citroen C3 Picasso satte jag ljuset på auto. Tänkte att det liksom i den förra Citroenen betydde att varselljuset gick på . Ville jag ha helljus också i den bilen fick jag sätta på symbolen belysning. Det gick bra när jag körde hem från bilfirman på kvällen men ute på motorvägen dan därpå fick jag arga blinkanden i ansiktet. En kontroll visade att auto betydde att ljuset sattes på. Men endast om det var mörkt ute! Varselljuset funkade när jag körde hem på kvällen - men inte på dan. Lägena är: belysning helt av, parkeringsljus, auto, dvs belysning i mörker och belysning. Trodde inte detta var tillåtet i Sverige. Inte bra och se upp med detta!

Uppdaterat: 2016-12-22 20:35

Kommentarer

Jag är mer förvånad över att folk som köper nya bilar inte kollar hur belysningen fungerar innan de kör ut i trafiken.

Uppdaterat: 2016-12-23 07:35
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Vad är det för årsmodell?
Att Auto inte tänder upp varselljus dagtid behöver inte vara fel om bilen är äldre än än 2007, då detta blev obligatoriskt.
Utomlands har ju denna typ av Auto fungerat tidigare då det skulle vara svart om det var dagsljus och ljus på om det var mörkt...

Uppdaterat: 2016-12-23 08:36
*Robban

Inget att varna för. Du har automatiskt halvljus men bör nog läsa instruktionsboken.

Det låter som din bil är 5-8 år gammal. I många länder har du lag på att ljuset skall tändas i tunnlar, garage osv. men inte i dagsljus = svensk halvljuslag. Auto på många bilar innebär att det slår på ljuset när du kör in i tunneln och stänger av när du kommer ut.

Så vrid spaken till "ljus på" och låt den vara där så har du ljus på när du startar och ljus av när du stänger av motorn.

Alt. om du vill leka elnisse så kan du troligen programmera om din bil med hjälp av lexia men det är bökigt som sjutton.

Uppdaterat: 2016-12-23 11:45