Vi Bilägares forum

Uppdatera din iPhone och Mac NU!

Uppdatera din iPhone och Mac NU!

Tråden är endast skapad i all välmeningen för att informera iOS (iPhone,Ipad,tvOS,etc) och OSX (samtliga Macdatorer) användare om att uppdatera sina enheter då ett allvarligt säkerhetshål är upptäckt och täpps i senaste uppdateringen.

iOS 9.3.3 är den senaste uppdateringen till iPhone,Ipad och övriga iOS enheter.
OS X 10.11.6 är senaste för El Capitan.

Det finns även patchar för äldre OS såsom Mavericks och Yosemite, och dessa ska ni få notiser om på Er dator.
Det är en hel del säkerhetshål som täpps till i dessa uppdateringar men några är allvarliga och är svåra att skydda sig emot om det skulle vara så att någon utnyttjar dessa säkerhetshål.

I korthet handlar det bland annat om att man kan injicera skadlig kod i vissa bildformat som skickas till dator eller telefon via mail, mms, imessage, webbläsare eller liknande.

https://nakedsecurity.sophos.com/2016/07/20/update-now-macs-and-iphones-have-a-stagefright-style-bug/

Som vanligt så bör man ta en backup innan man lägger på uppdateringar, det gäller både telefon och dator.

Mvh
Pastor Benny

Uppdaterat: 2016-07-25 16:47
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Kommentarer

Som tur är använder jag inte iPhone eller Mac och jag är alltid restriktiv om vad jag gör eller tillåter med min PC och min Androidtelefon. Pga detta är det många många år sedan jag hade några problem med dessa enheter.

Uppdaterat: 2016-07-25 16:54
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Förra året fanns ett liknande hål till Androidtelefonerna.
https://nakedsecurity.sophos.com/2015/07/28/the-stagefright-hole-in-android-what-you-need-to-know/

Skillnaden där är att många tillverkare fortfarande inte släppt ut uppdateringar till sina telefoner så att där bör man stänga av MMS funktionen för att vara säker.

Uppdaterat: 2016-07-25 17:12
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Har iPhone och iPad från jobbet.
Stup i kvarten dyker det upp en ruta "ny uppdatering finns, installera NU/SENARE, jag klickar på senare då jag aldrig är hemma när rutan dyker upp, får då frågan "Installera i natt" klickar på JA och får slå låskoden, får då infon att det uppdateras i natt om WiFi finns och laddkabeln är i.
Under natten händer ingenting och nån dag el 2 senare dyker frågan upp igen.

Uppdaterat: 2016-07-26 00:11

Rutan dyker nog upp återkommande för att uppdateringen misslyckats av någon anledning.
Svårt såhär på rak arm att veta vad det kan vara men saker att kolla först är ledigt utrymme i telefon och platta.
Går du sedan in manuellt och försöker installera på en uppdatering så brukar man få en förklaring varför den inte går på.

Under "inställningar" och "allmänt" så kan du själv gå in och lägga på uppdateringen. '

En annan anledning till att uppdateringar inte går på kan vara att du måste ange iCloud lösen, det måste man göra när man lägger på större uppdateringar som att gå från iOS 8 till iOS 9, tror även det förekommit om man går från 9.0 till 9.1, dock inte när man gör småuppdateringar som 9.3.2 till 9.3.3.

Har enheten inte startats om på några månader så skadar det inte att göra det heller.
Lycka till.

Uppdaterat: 2016-07-26 08:25
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag blir lika irriterad varje gång min iPhone ska uppdateras eftersom den envisas med att tvinga mig till wifi-anslutning. Den är för bövelen ansluten till ett mobilt nätverk hela tiden. Hade jag velat ha en fast telefon hade jag väl skaffat det.

Uppdaterat: 2016-07-26 09:29
L. Mäkinen skrev:

Jag blir lika irriterad varje gång min iPhone ska uppdateras eftersom den envisas med att tvinga mig till wifi-anslutning. Den är för bövelen ansluten till ett mobilt nätverk hela tiden. Hade jag velat ha en fast telefon hade jag väl skaffat det.

Problemet är att alla har inte lika generösa erbjudanden då det gäller mobildata som vi har i Sverige, att ladda ner 1,5 GB för en uppdatering hade ätit upp mångas "surfpott" och Apple hade fått skit för det. Sen har inte alla ett fast pris på data, finns många företagare/kommuner där man fortfarande betalar per MB.
Samma gällde ju appar som var större än 50MB i början på iPhone eran, men det taket har dom höjt nu.

Men det är nog bara en tidsfråga innan det kommer komma en inställning där man kan aktivera att uppdateringar laddas ner över mobilnätet, hoppas dock den är avstängd från start så att användare tvingas aktivera det OM funktionen väl kommer.

Har du inget wifi finns ju möjligheten att uppdatera den på datorn, men då måste man gå vägen via iTunes vilket alltid gör ont.

Uppdaterat: 2016-07-26 10:36
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Att ha en standardinställning med wifi är ok, men att låsa användarna till det känns bakvänt. Visst har jag wifi tillgängligt ibland, men inte varje gång den får för sig att den ska uppdatera något. Jag har hållit mig ifrån appleprodukter sen 1996 då jag drabbades av att få en Mac Classic som hobbyredskap. De smarta telefonerna har haft Android tills nyligen när jag fick för mig att prova en iPhone SE. Den övergången har inte alltid känts som något positivt.

Nu har jag åtminstone fått in den här uppdateringen så det ska vara lite säkrare.

Edit: Aaaarghhhh: varför stänger den av Swiftkey vid varje uppdatering!!!!

Uppdaterat: 2016-07-26 11:16

Vet inte om det är tal om att låsa användare utan här handlar det mer om att skydda användarna. Det räcker ju med att se hur många som inte kan hantera roaming. Men jag håller med om att funktionen borde finnas om än med 5 st varningsrutor innan den aktiveras.
Sen har ju många tillgång till dator eller wifi och uppdateringarna är ju allt som oftast inte akuta att få på. Så man kan ju ta det när man väl får Wifi uppkoppling.

Kör inte Swiftkey själv men menar du tar bort, avaktiverar eller att den bara inte är standard? Ligger det tangentbordet längst upp i listan ska det ju vara default keyboard.
En liten uppdatering från 9.3.2. till 9.3.3. borde inte ta bort eller stänga av saker om det inte är så att appen är gammal och kan anses vara en säkerhetsrisk.

Uppdaterat: 2016-07-26 11:44
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Den avaktiverar swiftkey och gjorde det även vid förra uppdateringen. Då måste jag gå in och lägga till tangentbordet igen för att kunna skriva utan att få hjärnblödning.
Vid förra uppdateringen påpekade den flera gånger att jag skulle göra det innan jag orkade kolla hur man kopplar upp sig på wifi på kontoret. Brukar bara använda wifi när det är som vådligast, dvs på resor utanför landets gränser där alla möjliga nätverk finns att tillgå och det inte är "gratis" via mobilnätet.

Uppdaterat: 2016-07-26 13:09

Skumt fel på Swiftkey, känns som fler borde åkt på samma problem då det är en poppis app/tangentbordslösning.

En annan trevlig funktion med Wifi är att om du laddar telefonen och är uppkopplad med WiFi så görs det en backup till iCloud automatiskt.
Just den funktionen har räddat min info ett par ggr då jag tappat telefonen och fått låsa och blåsa den remote. Alltid återfunnen iofs men då är ju infon borta men kan återställas till senaste backup. Just den funktionen är ytterligare en i listan som skulle vara bra att ha 4G stöd för då man är på semester osv.

Uppdaterat: 2016-07-26 13:24
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Då var det dags igen för lite tips....

Apple utpressas nu av "The Turkish Crime Family" som hävdar att dom sitter på en halv miljon kontouppgifter som är aktuella och fungerar.
Kravet är att Apple ska betala pengar så att dom inte ska göra något "elakt"

Sannolikt är det någon tredjeparts app som läckt eller något liknande, men då många kör samma lösen och login på flera ställen så bör man, för sin egen skull, ändra lösen på apple ID och slå på två faktors autentisering.

Säger inte att detta är sant eller kommer hända. Men för att ta det säkra före det osäkra.
Byt lösen på apple ID, kolla antal devices som är inloggade på ditt ID samt slå på två faktors autentisering.

Instruktion finns nedan
https://support.apple.com/sv-se/HT204915

Uppdaterat: 2017-03-23 07:59
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Undrar hur många gånger jag bytt lösen på mitt AppleID sen jag drabbades av en iPhone. Förstår inte att det ska vara så svårt att ha enkla beskrivningar av vilka lösenordskonstruktioner som accepteras när man ska välja så man slipper hitta på något man aldrig kommer minnas eftersom det sker i stress av att det man tänkt ha inte duger eller påminner om något man haft tidigare.

Varför man ska ha wifi påslaget för att göra en automatisk backup är helt obegripligt på en telefon med 4G.
Jaja, imorgon slipper jag den telefonen...

Uppdaterat: 2017-03-23 08:17

Jag tycker Apple är en av de leverantörer som är oerhört tydliga i vad dom har som kvar för ett lösenord

https://support.apple.com/sv-se/HT201303

Det står tillochmed då du skriver in det.
Och så ofta behöver man inte byta lösen, speciellt inte om du har två faktors autentisering.
Tror inte andra leverantör det gör det mkt bättre än Apple och har knappast mindre krav.

När det gäller backup över 4G så gissar jag att det finns för att de flesta andra länder har betydligt snålare gränser på datamängd än vad vi har i Sverige. Och är det något Apple och många andra leverantörer får skit för så är det om dom inte är extremt tydliga vad med hur kunders datatrafik påverkas. Det kan också vara så att det är svårt att estimera datamängd på en backup och då den sker automatiskt så fort du laddar telefonen så kan du helt enkelt stå utan datatrafik om backupen ätit upp allt.
MEN, kan hålla med om att det skulle finnas en möjlighet till manuell backup över 4G, det går ju att köra restore över 4G.

Uppdaterat: 2017-03-23 12:38
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Gick ifrån Iphone på grund av allt juckande. Nallen blir sämre för var uppdatering, käkar batteri, funktioner fungerar som det behagar max 2år o dags att byta.
Samma cirkus som med Windows förr, uppdatering på uppdatering och sedan blå-skärm.

Det finns alltid något hål, jag tror att det är tänkt så, jag löser det med att inte ha något känsligt i nallen och definitivt ej göra bankärenden.

Uppdaterat: 2017-03-23 13:05

Tvärnit, mitt intryck med iphone är precis tvärtom. Det funkar bra, är stabilt och man får uppdateringar även till lite äldre telefoner.

Uppdaterat: 2017-03-23 13:48

Varje gång jag lägger in nytt lösenord får jag veta att jag gjort något ogiltigt. Min Honor 8 med Android 7.0 känns mycket enklare att begripa sig på. Att Apple har bestämt att saker ska göras si eller så bara för att de vill bestämma saker är irriterande. I vissa delar av världen är datatrafik dyrt och då ska resten av världen krångla en massa. Efter en uppdatering ska man logga in med sitt appleID fast man var inloggad när telefonen bestämde sig för att göra om operativet.

Uppdaterat: 2017-03-23 14:14

Tanken med tråden var mer att upplysa folk om säkerhetsrisker och vissa åtgärder för ett visst märke, av omtanke.
Tanken var inte att skapa en VW vs Toyota liknande tråd.

När det gäller begriplighet av gränssnitt så handlar det mkt om vana, Apple är vad dom är och de övriga telefontillverkarna kör sitt race. Sen får väl var och en väga fördelar och nackdelar, säkerthet, användarvänlighet osv.

Att idag tycka att 8 tecken som måste innehålla en siffra, en stor och liten bokstav känns inte direkt som ett stort krav och något de flesta tillverkare kör och knappast något Apple specifikt.

Att du efter en uppdatering ska logga in med ditt ID är en fråga om din egna säkerhet, din telefon har fått ny programvara som ändrat saker i telefonen som du behöver säga är OK genom att logga in med ditt konto.

Kan dock hålla med dig om 4G, det borde finnas en inställning för detta gömd någonstans så man kunde tvinga igång det.
När det gäller uppdateringar och hålla telefoner vid liv länge är det nog Apple som är ledande. Finns en anledning till att begagnade iPhone 5 med nästan 5 år på nacken fortfarande säljs fort på blocket.

Uppdaterat: 2017-03-23 15:03
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Apple är ett föredöme med sina uppdateringar till äldre modeller, problemet är att hårdvaran i sig snabbt blir föråldrad och iOS blir tungdrivet.

Google har med sin Nexus-serie månatliga säkerhetsuppdateringar, dock brukar dessa bara vara under ca: två år.

Resten av Androidvärlden saknar dessa vad jag vet och varje tillverkare kör ju sin os-version som måste konfigureras till respektive modell.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Använder Samsung Android själv men Apple hanterar sina prylar och kunder betydligt bättre med uppdateringar under många år.
Blir nog en iPhone nästa gång.

Uppdaterat: 2017-03-23 17:32

Båda systemen har sina för och nackdelar och bra och dåliga modeller.
Viktigast är att Ni som har någon i device och backar till cloud eller har ett apple ID slår på två faktors autentisering om det nu skulle ligga någon sanning i vad gruppen individer som hävdar att dom fiskat upp kontodetaljer och utövar utpressning mot apple.
Och viktigast av allt, kör inte samma lösen på alla ställen, loggar du in med samma samma mailadress på t.ex. Facebook som du använder som Apple ID så ha inte samma lösenord.

Uppdaterat: 2017-03-23 18:03
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Lite utanför ämnet, men det verkar finnas kunnigt folk här.

Firman har bytt dataleverantör, men vi har fått fina guider hur vi tex lägger in e-posten, men som vanligt funkar det inte för mig, jag får ju inte upp samma sak på telefonen som står i guiden, är det någon som kan vägleda mig rätt ??
Det är ingen ide att jag ringer supporten, jag förstår inte danska.
Bild borttagen.

Uppdaterat: 2017-04-04 15:18

Kolla denna guiden.

https://support.apple.com/sv-se/HT201729

Uppdaterat: 2017-04-04 16:32
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Ja, visst är det smart att välja en leverantör där ens egna användare inte förstår språket... Ett bra sätt att minska supportbehovet - tror vissa i alla fall. Men du kanske jobbar på ett danskägt företag och i så fall är det ju inte support-leverantören som är problemet...

Uppdaterat: 2017-04-04 18:32

Tack Benny =)

Märkligt dock. Jag provade innan flera gånger, typ inget funkade, nu skrev jag bara in e post och lösenord, sen var det klart !!

Uppdaterat: 2017-04-04 18:35

Jobbar på ett Danskt företag Pi, så det är ganska naturligt.

Uppdaterat: 2017-04-04 18:40

OK Rikard - har dock varit själv inom IT-branschen en stor del av mitt arbetsliv och sett sådana lösningar - alltså att användarna haft svårt med språket hos support-leverantören och därmed blev supportärendena färre vilket vissa tolkade positivt... Men bra att det löste sig för dig.

Uppdaterat: 2017-04-04 18:52

Inatt så släpptes 10.3.1, innehåller lite buggfixar som alltid finns med större releaser.
Bra att tänka på när man uppdaterar (som man bör då det är mkt säkerhetsfixar) är att denna uppdatering kan ta lite längre tid (10.3.eller 10.3.1)
Utan att snöa in på detaljer så gör man en stor förändring från 10.3 då man byter ut en gammal ålderstigen komponent/system mot en ny och då ska data konverteras. Så har ni mkt data på själva enheten så kan det ta upp emot en timma.

Uppdaterat: 2017-04-04 19:07
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Att dom inte fixat en engelsk beskrivning tycker jag låter konstigt, så stort är ju inte det danska språket.
Men gött att det löste sig.

Uppdaterat: 2017-04-04 19:08
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Uppdaterade i går kväll och nu går det inte att ringa/svara. När jag ringer går det fram 3 signaler, sen tutar det upptager, när jag svarar tutar det upptaget direkt, och det är samma för min arbetskollega.
Inte förens jag tog min egen telefon och ringde till hans jobbtelefon fick vi kontakt i morse.

När han ringde första gången såg jag inte vem det var som ringde, min telefonbok har raderats !!??

Uppdaterat: 2017-04-05 07:45

Ok, låter väldigt konstigt. Har din kollega också uppdaterat sin telefon till samma version av iOS precis nu?

När du lade till ditt nya mailkonto igår, tog du då bort det gamla?
Och testade du så att kontakterna fungerade efter du lade på ditt nya mailkonto?

Var det väldigt längesedan du uppdaterade din mobil?, tänker om du varit på en väldigt gammal version av iOS innan.

Uppdaterat: 2017-04-05 08:14
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

@Rikard.

Logga in på icloud.com och kolla om du kan se dina kontakter där, det är en bra början på felsökningen.

Uppdaterat: 2017-04-05 09:10
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Har kollat iCloud, det står "aldrig kopierat" så jag är nog körd där ☹ Jag är ju van med Nokia(Sybian) och WP och där verkar allt sköta sig själv.

Kontakterna fanns kvar efter mailbytet, jag raderade gamla kontot, men mailen finns kvar i nya kontot, men isf namn står det ett långt nummer.

Uppdaterat: 2017-04-05 12:28

Backup och så vidare brukar sättas upp per default om man inte väljer bort det i inställningarna när man sätter upp telefonen.
Kan du kolla i din iPhone i Icloud inställningarna om dina "kontakter" står aktiverade?

Om så är fallet så kan det vara så att du råkat ut för en bugg och kan "återställa kontakter" i iCloud på webben.

Om kontakterna fanns kvar efter mailbytet så kan det nog vara en bugg i iOS, och det kan eventuellt gå att återställa.

Uppdaterat: 2017-04-05 13:01
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Iphone är juck! WP is the luck!

Uppdaterat: 2017-04-05 14:25

Allt står på AV utom Game Center ??

Bara hitta iCloud var knepigt nu, det finns inte direkt i inställningar längre, utan man måste klicka på mig som användare för att hitta dit.

Jag ska spana på iCloud på webben.

Uppdaterat: 2017-04-05 14:31

Det var stendött där också, inget har säkerhetskopierats.

Skit samma, till 98% ringer kunder till mig, inte jag till dom. Vänner o bekanta jag ringer finns kvar i kontakter via Facebook.

Uppdaterat: 2017-04-05 14:42

Nej, dom har flyttat iCloud till ett lite bättre ställe (i mitt tycke) men det tar lite tid att vänja sig.
Om allt står AV så har du inte synkroniserat någonting till iCloud förutom gamecenter statistiken. Så det förklarar varför du inte ser det på icloud.com

Uppdaterat: 2017-04-05 14:50
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Om du går in i contacts/kontakter och klickar i övre vänstra hörnet på grupper/groups så kan du se då att kontakterna inte dolts.
Där kan du också visa kontakter från andra källor såsom exchange osv. (och också att välja att ta bort)

Uppdaterat: 2017-04-05 14:54
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Nej, dom är inte dolda.
Jag kom på att jag kanske ska starta paddan, den har inte varit på/uppkopplad på länge, kanske finns nått där ??

Uppdaterat: 2017-04-05 17:15

Öppnade paddan, det är samma kontakter där som i telefonen, dvs dom jag lagt in idag.
På den är dock allt ikryssat på iCloud, så den tidigare kontaktlistan borde ju finnas, men jag hittar inget.

Uppdaterat: 2017-04-06 00:12

Har aldrig haft någon iPhone, men antar att både paddan och telefonen synkar med iCloud och eftersom du gjorde uppdateringen på telefonen så är det vad som finns i den som gäller även för paddan nu. Låter ju som det... Kanske hade det varit bättre om paddan INTE haft ikryssat iCloud... Då hade du kanske kunnat rädda kontaktlistan. Men det är ju försent nu... Beror på om det finns någon backup man kan backa tillbaka till? Radera uppdateringen? Men vet inte hur iPhone funkar... Förhoppningsvis någon annan som vet bättre.

Uppdaterat: 2017-04-06 15:32

Ja, ja, som sagt, skit samma, jag får skaffa nya vänner ;)

Uppdaterat: 2017-04-06 15:53