Vi Bilägares forum

När ska Sverige införa trafikutbildning i skolan?

När ska Sverige införa trafikutbildning i skolan?

Även om alla inte tänker ta körkort så är det omöjligt att inte vistas i trafiken nån gång i sitt liv. Därför borde trafikutbildning ingå i skolan så att även de som aldrig tänker ta körkort får mer vetskap om hur saker fungerar och vad som gäller. Man ser dagligen folk som springer hur som helst över vägarna och cyklar/går på fel sida bland annat.

Så när ska vi få utbildning i skolan om trafiken? Eller är det helt förkastligt att ha såna lektioner där?
Kommer det aldrig att ske för att trafikskolorna är rädda att förlora stora delar av sin inkomst?

Uppdaterat: 2014-03-21 10:19
It's a very good idea to leave a sinking ship

Kommentarer

Det fanns en gång. På 60 och 70-talet, när jag gick i skolan, hade vi trafikutbildning med teoretiska prov och cykling på skolgårdens målade vägkorsningar. Det kom dessutom en polis och "besiktigade" våra cyklar i samband med cyklingen på skolgården.

Uppdaterat: 2014-03-21 10:32

Ja alla vistas ju i trafiken, om inte som bilförare, så i alla fall som fotgängare och cyklister, så trafikkunskap borde ingå i den obligatoriska utbildningen.

Apropå barn och trafikutbildning, NTF´s Barnens trafikklubb samt Anita och Televinken var utmärkt trafikutbildning på 60-och 70-talet.

Enligt Wikipedia lades Barnens Trafikklubb ned pga av statliga stödet upphörde, låter som en ganska dumsnål besparing, som i dagsläget rimmar illa med nollvisionen.

Uppdaterat: 2014-03-21 12:41

Trafikskolornas stora inkomster påverkas nog inte utifall det fanns någon trafikutbildning i skolan, men skolan lär väl knappast göra något som kostar extra. Det är väl nu upp till föräldrar att se till att ens barn får viss kunskap om trafiken. Det borde ju ligga i varje förälders intresse att ge barnen det..

Uppdaterat: 2014-03-24 11:11

Men det finns föräldrar med usla trafikkunskaper också eller de utan körkort, som ju dessutom blir fler och fler. Då blir inte den utbildningen särskilt bra.

Uppdaterat: 2014-03-24 13:31
It's a very good idea to leave a sinking ship

Jag håller med, detta borde vara en del i sammhällskunskapen i skolan. "Vi bilister" förväntas lösa alla problem för gångare/cyklister (jepp, jag är även gångare och cyklist till och från...) trots att även de har regler som de skall förhålla sig till, fast inte krävs kunna. Inte ens självbevarelsedriften fungerar i relationen bilist/cyklist/gångtrafikant... Det är kanske inte läge att ligga i gipsvagga på sjukhuset och skrika att "jag hade rätt" vilket denne dock inte hade... om man nu kunde sina regler.

Uppdaterat: 2014-03-25 08:08
*Robban

Kan inte annat än hålla med EnannanRobban och alla övriga - trafiken vistas vi alla i och vi har ansvar även om vi inte kör fordon med körkortskrav.

Uppdaterat: 2014-03-25 08:46

Jag tycker också att det borde skötas i skolan men konstaterar att det inte sker eller kommer att ske pga av kostnader mm. All vanlig utbildning fungerar ju knappt som det är nu. Och apropå självbevarelsedrift så kan man inte annat än förundras över människor som bara kliver rätt ut på ett övergångsställe eller mitt i en gata utan att se sig för. Lägga sitt liv i någon annans händer och ta för givet att alla runt omkring är uppmärksamma.

Uppdaterat: 2014-03-26 12:18
Mortimer skrev:

...Och apropå självbevarelsedrift så kan man inte annat än förundras över människor som bara kliver rätt ut på ett övergångsställe eller mitt i en gata utan att se sig för. Lägga sitt liv i någon annans händer och ta för givet att alla runt omkring är uppmärksamma.

Dessutom är det mot alla lagar och regler!! Men det behöver man ju inget veta om när man är fotgängare...

Uppdaterat: 2014-03-26 14:35
*Robban