Vi Bilägares forum

Trygg Hansas tvingar på sin försäkring via blocket

Trygg Hansas tvingar på sin försäkring via blocket

Hej!

Köpte den 6:e Januari en bättre begagnad bil på blocket. I tid innan den skulle hämtas så tecknade jag med Länsförsäkringar en vanlig hederlig försäkring. Ställer på bilen och åker iväg för att hämta den. Så långt inga problem.

Ungefär en vecka därefter kommer ett brev med ett "erbjudande" om att försäkra den hos Trygg Hansa som en del av deras samarbete med Blocket. Det åker rakt i soporna då jag redan har en försäkring.

Sen händer det konstiga, jag får ett inbetalningskort till - denna gång inget erbjudande - utan allting pekar på att Trygg Hansa har tecknat en försäkring på bilen i mitt namn - utan mitt medgivande!

Läser igenom http://www.trygghansa.se/privat/forsakringar/blocket/pages/vanliga-fragor.aspx och http://www.blocket.se/insurances/free_conditions.htm men det ger inget svar på vad som hänt, ringer upp Länsförsäkringar och de har den som försäkrad i sina register, sen ringer jag Trygg Hansa som menar att de har gjort mig en tjänst, då jag annars riskerat att stå med en oförsäkrad bil och då får "böter" (dvs betala till TFF). Till slut går handläggaren med på att avsluta försäkringen först när jag hävdar att de har gjort något olagligt och utan mitt medtycke.

För visst är det så kära vänner, att teckna en försäkring kräver år 2014 köparens medgivande??

Trygg Hansa och Blocket hävdar tydligen motsatsen. Att skicka detta till Aftonblasket skulle inte tjäna något syfte då de båda bolagen har samma ägare och därmed samma kommersiella intressen.

Rent krasst förstår jag dem, hur många 100 bilar byter ägare varje dag via Blocket annonser? Multiplicera med ett par tusen för försäkringen så har ni en fin inkomstkälla. Kan tänka mig att de betalat bra till Blocket för denna ingång.

Kort sagt: Köper ni bil på blocket och vill försäkra bilen efter eget huvud, se till att det blir som ni vill. Ni kan få ringa en del och styra och ställa. Annars håvar Trygg Hansa in er mot er vilja.

Mvh

Kent Johansson

Uppdaterat: 2014-01-22 08:04

Kommentarer

Tack för tipset! oTrygg & cHansa är inte lätta att ha med att göra kan jag lova.

Uppdaterat: 2014-01-22 10:13
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

detta upplägg fanns även m nämnda bolag då jag gick med i facket( jobbar statligt).....då "bjöd" de på sin försäkring under 6 mån till nya medlemmar.......sen kom inbetalningskorten på löpande band trots att man aldrig tackat "ja".....skälet var desamma som du uppgav "de gjorde mig en tjänst då jag ev kunde vara oförsäkrad".....suck....jag var m a o tvingad att aktivt ta kontakt med kundtjänsten och tacka nej till ngt jag aldrig velat ha.....

Uppdaterat: 2014-01-22 14:28

Det skumma var att handläggaren uppmanade mig att kontakta deras avdelning för kundklagomål (vilket jag oxå gjort) samt skriva om det på Facebook, hon sa att det behöver komma från annat håll att detta är fel än från de själva.

Så det finns en insikt bland de anställda att detta inte är korrekt.

Uppdaterat: 2014-01-22 15:48

Trygg-Hansa är ett jättebra försäkringsbolag så länge du inte behöver uttnyttja din försäkring.

Uppdaterat: 2014-01-22 19:54
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

T-H har blivit ett skurkbolag. Ställer man av bilen så måste man efter några dagar komma ihåg att ringa dem och se till att man inte pådyvlas en garageförsäkring som man inte vill ha eller har beställt. Annars sitter man i rävsaxen, de drar pengar via autogirot som vanligt och draget är draget de betalar inte tillbaka vad de har knyckt.

Uppdaterat: 2014-01-22 20:23

Finns det något försäkringsbolag som man egentligen kan lita på? Tycker att alla är likadana kålsupare. De är bara ute efter att ta så mycket pengar som det är möjligt av kunden. Har haft IF förut och upplevde dem som sämre än Trygg-Hansa. Det gäller att kolla upp vem som ligger bakom den egentliga försäkringen. Exempelvis Audiförsäkring, då tror man att det ska vara en specifik försäkring fast i själva verket är det IF. Detsamma med Aktsam som är Trygg-Hansa.

Uppdaterat: 2014-01-22 21:45
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Hej Kent Johansson!

Jag är ansvarig för motorförsäkringar på Trygg Hansa och har läst ditt inlägg.

Jag vill gärna ta tillfället i akt att be om ursäkt för det andra brevet som du erhållit från oss, det skulle du aldrig ha fått. Att du fick detta brev beror på ett tekniskt missöde. Det var aldrig meningen att du skulle få det eftersom du inte tackat ja till vårt erbjudande. Jag befarar att jag som representant för Trygg-Hansa har liten trovärdighet hos dig i detta sammanhang när jag säger att det var ett missöde, men det är sant. Det finns vissa automatiska rutiner vid avställning och skrotning m.m. som genererar automatiska brev till våra kunder. Men du är ju inte kund hos oss, och borde således inte ha fått brevet.

Det första brevet med erbjudandet var dock högst avsiktligt.

För att kort beröra avsikten med samarbetet med Blocket så är vår gemensamma målsättning att göra det privata bilköpet lika enkelt och tryggt som köpet i bilhandeln. Vi vet att en stor andel av alla privata bilköpare har dålig kunskap om hur bilförsäkringen gäller vid bilköp, vilket resulterar i att många oförsäkrade bilar rullar på våra vägar. Det är ett problem i sig och ägarna till dessa bilar får dessutom höga avgifter från TFF. Vi vet också att många privata bilköpare är oroliga för att det ska vara något fel på bilen de just köpt. Nu kan vi inte erbjuda en garanti som i bilhandeln, men väl en försäkring med extra bra skydd för begagnade bilar (förlängd alternativt utökad maskinskada beroende på bilens ålder). Ett skydd som inte går att köpa direkt av något försäkringsbolag. Det är det vårt brev handlar om och det tycker vi är en bra målsättning!

Än en gång, jag ber om ursäkt för det merarbete du fick och den irritation vi orsakade dig genom vår felaktiga hantering.

Jag önskar dig (och övriga läsare) en fortsatt bra dag.

Hälsingar, Jonas Frid
Ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa

Uppdaterat: 2014-01-23 14:31

Tack Jonas för ert svar, jag antar att detta visar vilken "makt" ett inlägg på internet har idag.

Det hade dock varit intressant att höra om fler drabbats av detta, att TH går in och styr ut det försäkringsbolag man valt aktivt utan medgivande?

Mvh

Kent Johansson

Uppdaterat: 2014-01-23 15:05