Vi Bilägares forum

Varning för Avis Biluthyrning!

Varning för Avis Biluthyrning!

Hej!

När bilen lämnades in på bilverkstan i igår skulle jag få en hyrbil gratis under reparationstiden av försäkringsbolaget. En 2012 års opel insignia blev det som verkstaden tog in från Avis biluthyrning.
Nyfiken på bilar som man är, kollade jag (samma kväll) upp bilen i fråga på transportstyrelsens webbtjänst. Varpå jag finner att opeln är avställd 13-06-28. Lite skumt tänker jag men inser också att det skulle kunna vara försenade uppdateringar på webbsidan. Jag avaktade tills idag men det står forfarande "avställd" på webbtjänsten
Jag ringer då Avis och kommer efter mycket väntande och slussande fram till rätt person som kostaterar att det jag misstänkte stämmer, Bilen är avställd

Killen i luren skyller på ANA Trollhättan som han menar måste ha skrivit fel regnummer när Avis köpt bilen. Han lovar därefter att dom ska försätta bilen "i trafik" imorgon bitti.

Jag skriver detta för att uppmärksamma er på att man inte kan ta för givet att tex biluthyrningsfirmor har full koll på grejer som dom borde ha koll på. Rent juridiskt måste det väl anses som bedrägäri dessutom. Hade inte jag märkt detta (vilket väldigt få andra troligen hade gjort) skulle jag naturligtvis kört till jobbet olagligt (dock ovetande) den resterande låne-tiden.
Jag återkommer imorgon angående det som Avis "påställningen".
Mvh

Uppdaterat: 2013-08-20 22:14

Kommentarer

De två senaste gångerna jag var i Sverige hyrde jag bilar av Avis i Skärholmen respektive Arlanda. Jag måste nog säga att jag aldrig skulle komma på tanken att kolla om bilen är påställd, försäkrad och skattad. Om det skulle visa sig att något är fel så undrar man vem som är ansvarig? Föraren eller ägaren, i detta fall Avis?

Uppdaterat: 2013-08-21 10:52

Idag har bilen försatts "itrafik".
Peter: Vet inte heller vem som bär ansvaret i detta fall. Kanske skulle vara en bra fråga till "bilfrågan" på VIB. Tror inte heller att någon mer än jag kollar upp bilen man hyr, och det tycker jag inte man ska behöva göra av ett så stort företag som AVIS.

Uppdaterat: 2013-08-21 18:49

Här finns det nog mycket pengar att tjäna för AVIS, och frågan är när och under vilka omständigheter polisen skulle kolla upp detta. Jag inbillar mig att om man fastnar i en poliskontroll med en hyrbil så kolar dom bara körkort och nykterhet. Kan det vara en kalkylerad risk AVIS tar för att tjäna pengar? Skulle vara intressant att kolla upp fler bilar

Uppdaterat: 2013-08-21 21:19

Jag har haft andra problem med Avis.

Det första var när jag skulle hyra en 9-sitsig bil för ett år sedan. På hemsidan indikerades en VW Caravelle. När jag hämtade ut bilen, så var det en Opel Vivaro. Det var inte möjligt att frakta 9 personer i denna bil. 114 hk! (Undrar vad prisskillnaden är mellan en Caravelle och en Vivaro?)

Vidare var tanken halvfull, men uthyraren påstod att det bara var fel på mätaren. Hade jag trott honom hade jag fått soppatorsk, den var nämligen halvfull! Detta visade sig när jag lämnade tillbaka bilen efter att jag kört 13 km (jag använde inte bilen för avsett ändamål utan hyrde en MB Vito på Statoil för en lägre kostnad av Opeln) och fick en soppräkning på 600:-. Nu betalade man i.o.f.s. tillbaka pengarna för soppan (bilen fick jag betala).

I somras bokade jag och betalade i förskott (att man inte lär sig) en bil i Spanien. När den skulle hämtas ut, så var det 4 (fyra) timmars kö! Jag accepterade inte detta, utan lät bli att hämta ut den (avboka gick inte, då Avis Sverige inte har öppet under lördag eller söndag). I stället hyrde jag en Mini på Sixt. Det tog 5 minuter. Avis har lovat att betala tillbaka pengarna.

Uppdaterat: 2013-08-21 21:37
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Kör man med en bil som är avställd är både ägare och förare skyldiga till förseelse.

Uppdaterat: 2013-08-22 11:37
Legal-07

Att man inte får den bil man tror att man har bokat är mycket vanligt. Om man bokar bilen på nätet står det alltid "eller liknande".

Uppdaterat: 2013-08-22 13:06

Jo, Peter, det är riktigt. Men skulle du bli nöjd om du bokat en bil i "MB E-klass" och få en Dacia som är lika stor? Det är väl så man får likna mitt fall.

Uppdaterat: 2013-08-22 19:04
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Nej, självfallet skulle jag inte vara nöjd om jag fick en bil som var vesäntligen enklare än den bil jag bokat. I mitt fall fick jag en Daewoo Karlos istället för en Opel Corsa samt en Toyota Yaris istället för en VW Polo och det tyckte jag var helt OK.

Uppdaterat: 2013-08-23 10:44

Jag hyrde bil av Europcar på Arlanda för att köra till Västerås, hämtade en översnyad och igenisad A6 Avant och upptäckte ganska snart att bakrutetorkaren inte funkade, och vad värre var: inte heller ytterspeglarna. De gick inte att ställa in, utan pekade enbart brant nedåt. Noll bakåtsikt alltså.

Jag ringde Europcar och talade om för dem vad som var fel, och att de var tvungna att byta ut bilen, vilket de lovade att göra och gjorde. Jag fick en annan och fungerande bil, men när sedan räkningen kom, var det på båda bilarna!
Jag ringde dem och de sa:
- Klart att du måste betala, du ville ju inte ha den första bilen.
- Vaf*n::???

Jag kom inte längre med "undersåten" men lyckades jaga reda på chefen, jag talade om för honom att vårt företag gärna bytte leverantör, till en som inte krånglade.
Det slutade med att de inte debiterade någonting för någon av bilarna...

Jag har också varit ut för att spolarvätskan varit slut, att däcktrycket varit nere på ett kg, varit vinylglans på golvmattorna, att det suttit kinesiska skitdäck på, och andra mindre missöden (alltihop på bilar hyrda i Sverige av stora firmor). Men, det ska erkännas: jag har aldrig kollat om bilen varit inregad. Värt att hålla i minnet förstår jag.

Har faktiskt haft mindre problem med bilar utomlands. Jag går alltid ett extra varv runt bilen innan jag kör iväg, ifall det skulle finnas nån skada som jag riskerar åka på. Hittills har det inte varit något problem, de har snällt fyllt i skador som inte funnits med i deklarationen.

Uppdaterat: 2013-08-23 14:03
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Jag hyr bil ett par-tre gånger per år nere i Europa. Oftast problemfritt. Men många gånger har det strulat på ett eller annat sätt. Ska inte trötta er med beskrivningar, eftersom tidigare kommentarer liknar flera av mina upplevelser. Och bolagen varit olika. Men ett återkommande problem är långa väntetider vid uthämtning. T.ex. blir det ofta lång kö hos Hertz när ett Ryanair-plan landat. (Dom samarbetar.) Har för mej att nåt hyrbolag erbjuder hämtning utan pappersexercis. Glömt vilket. PS. Lite extra varning för Goldcar. Dom är ettriga i sina försök att trycka ner onödiga försäkringar i halsen på dej. Du måste vara stålhård. Eljest far du iväg med en överdyr bil, från ett billighetsbolag.

Uppdaterat: 2013-08-25 08:10

Kan rekommendera Dollar rent a car i USA. Kört med dem flera gånger i flera delstater och alltid blivit nöjd.
Bokade senast en Ford Escape SUV (Storlek som en rav4/VW Tiguan ungefär) och åkte ut med en chevy equinox hybrid som gått 350mil. Same price, Sir.. I Ft. Lauderdale hade jag bokat en kompact bil Ford Focus eller bättre för fast pris och fick en fullsize Continental Towncar för samma peng. Priserna är bäst via hotwire.com

Europcar måste jag använda i Sverige och tycker det funkat fint..
Bokar man "standard" bil blir det oftast VW Passat variant (tdi manuell fwd) eller Skoda Superb (tdi, automat och 4x4) alternativt en VW Tiguan med bensin och manuell.. VW Golf bokning har resulterat i Skoda Fabia eller Seat av motsvarande storlek, men även Audi A3.

Ring gärna stationen efter bokning om man vill säkerställa bilmodell var rådet jag fick från resebyrån som staten har avtal med.

Uppdaterat: 2013-09-13 10:47