Vi Bilägares forum

Lite råd önskas om Saab- vågar man köpa och vilken modell ?

Lite råd önskas om Saab- vågar man köpa och vilken modell ?

Jag skulle behöva lite råd kring huruvida man vågar sig på att köpa en Saab i nuläget. Igår kom ju beskedet att det förmidligen blir konkurs. När man talar med bilhandlare så får man ofta varierande svar på hur riskfyllt det är att köpa.
Kommer andrahandvärdet att rasa nu? Kommer reservdelar och specialdelar att finnas att köpa ?
Man vill ju inte köpa en bil för 135 000 kronor som inte kan lagas när den går sönder eller inte går att sälja om säg 3 år.

Jag står också och velar mellan två Saab 9-3 kombi, 09:or, en 1,8t BP Vector och en 2,0 t BP Linear.
Skulle också vilja veta vilken man skall satsa på. De är båda i väldigt fint skick med liknande miltal så det som avgör är om motoreffekten eller utrustningen skall få avgöra ?

Uppdaterat: 2011-12-08 12:14

Kommentarer

Jag pratade med min bror som är reservdelschef hos en Saab-återförsäljare om detta. Han menade att det sämsta läget när det gäller reservdelstillgång är just nu. Nu när ingen vet något om framtiden så är alla reservdelstillverkare passiva. Men om det blir en konkurs så har man något att förhålla sig till och det skulle då underlätta. Andrahandsvärdet hänger nog väldigt mycket ihop med samma sak.

Uppdaterat: 2011-12-08 12:21

Å andra sidan kan man ju hävda att det är ett kanonläge att köpa Saab nu när priserna är så låga. 135 000 för en -09 Vector är ju ett riktigt kap om man ser till hur mycket bil du får för pengarna

Uppdaterat: 2011-12-08 12:22

Det är sant att priserna sjunkit,men det beror ju på att de är svårsålda. Känns ju lite visset om man sen står där med en bil som ingen kan reparera när den förr eller senare går sönder. Någon bilhandlare jag talat med sa också att de till och med funderade på att sluta ta in Saab som inbytesbilar eftersom de var svårsålda.

Uppdaterat: 2011-12-08 12:31

För det första blir det ingen konkurs. det finns journalister som har spått detta i mer än ett års tid nu, så glöm det.
När det gäller reservdelstillgången kommer den att vara bättre framöver än den är nu när all tillverkning ligger nere, men det finns en hel del piratdelar, många gånger av hög kvalitet att tillgå.
Gå gärna in på några reservdelssajter och kolla.
Det finns ju flera hundratusen Saab som rullar så det är ju naturligtvis en god affär att se till att det finns reservdelar.
Sedan undrar du om man inte kan reparera bilen om den går sönder?
Kunskapen om att reparera en modell försvinner väl inte om den slutar tillverkas?
Köp du en Saab, med de priser de har nu gör du ett kap, men det gäller att passa på, redan om ett par veckor kan priserna gå upp.

Uppdaterat: 2011-12-08 13:02
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tycker också att ni skall köpa den bilen som ni gillar,...som sagt så får man mycket Saab för pengarna.
Det finns tillräckligt många "Saabanhängare" för att garantera att du aldrig behöver skänka bort bilen.
Vilka andra bilar förlorar man inte pengar på?
De som köpte Rover bilar innan de försvann och sedan sålde kort därpå förlorade mycket pengar men dessa bilar är inte direkt billigare idag än andra fabrikat.
Kort sagt så är det ingen risk när du köper en så pass billig bil,...känslan som bilarna återförmedlar får avgöra vad du föredrar....motor eller utrustning = svårt val!

Uppdaterat: 2011-12-08 14:33

Håller med Mistro, det kan tyckas vara ett svårt val, men utbudet är stort, prova fler bilar.
Gör upp en lista med vad du värdesätter, vill du ha en stark motor? Diesel? Automat (nästan nödvändig med diesel)? Skinnklädsel?, o.s.v.
Glöm inte bort att prova även 9-5, den upplevs av många som mer komfortabel, men det är verkligen en individuell bedömning.
Men vad du väljer får du just nu väldigt mycket bil för pengarna.

Uppdaterat: 2011-12-08 15:12
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

För det första blir det ingen konkurs. det finns journalister som har spått detta i mer än ett års tid nu, så glöm det.
.

När BMW gjorde sig av mig Rover trodde många på en snabb konkurs, men de höll ut i fem år. Bara för att journalister hittils haft fel, kan det ju ändå komma, eller hur?

Uppdaterat: 2011-12-08 15:22

lillstefan, helt riktigt, men Rover är bara död till namnet, inte till modeller även om de är annorlunda och tillverkas av SAIC och har bytt namn till Roewe.

Jag tror inte att samma sak händer med Saab.

Nästa år kommer förresten BAICs variant av den gamla 9-5an och den ska ju enligt uppgift ha den gamla förträffliga gjutjärnsfyran från Södertälje i sig.
Då går det att ladda upp med delar till alla gamla uppskrämda kaminer som behöver dem och till ett kanske betydligt lägre pris än hittills.

Uppdaterat: 2011-12-08 22:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre