Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Inte riktigt vad vi väntat oss

19 februari 2013

Tillsammans med 75 kollegor från 17 länder i Europa var jag i Volvos utställningshall i Torslanda i går. Showen vi bjöds på blev kanske inte riktigt vad vi väntat oss när inbjudan kom om att få ”en exklusiv förhandsvisning av Volvos produktnyheter”.

Det handlade mest om nya lampor, stötfångare och grillar samt en och annan list på de gamla vanliga modellerna. Tittade man noga på S/V 60  och XC 60 kunde man också upptäcka att de fått nya veck på motorhuvarna. ”Produktnyheterna” var vad som brukar kallas en facelift, fast Volvo tagit i lite extra och förändrat sex modeller på en gång.

– Nog trodde jag vi skulle få se mer än några stötfångare, sa en engelsk journalist besviket.

Men även ett bilföretag måste ju rätta mun efter matsäcken och Volvo måste ju också ha råd med den nya tekniska plattformen som kallas SPA och sina nya, fyrcylindriga motorer som ska börja driva bilarna redan mot slutet av detta år. Det hade ju varit kul om ansiktslyftningen hade kompletterats med en och annan ny motor, men så blev det alltså inte.

Jag tycker i alla fall att designen har vunnit på de små förändringarna. Utom kanske S80 vars nya baklucka har fått ett kartongstuk som verkar ha inspirerats av gamla 240.

Volvos äldsta modell, XC 90, var inte med på visningen. Den ska ju läggas ned vad det lider och en ny ska lanseras år 2014, efter tolv år. Men vi fick i alla fall se en silhuett av den suv som kommer.

Den påminde rätt mycket om en BMW X5.