Bild
Nästa artikel
Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Nyheter

De sju finalisterna till Årets Bil har avslöjats. Varken Toyotas vätgasbil, Polestars elbil eller Mercedes lyxsedan klarade trycket.

I september avslöjades de 38 bilmodeller som tävlar om att bli Årets Bil i Europa. Vinnaren presenteras på våren, vanligtvis i samband med bilsalongen i Genève, och förra året stod Peugeot 208 som vinnare före Tesla Model 3.

Nu har juryn, där bland andra Tommy Wahlström från Vi Bilägare ingår, kommit överens om sju finalister. Det kan noteras att varken Mercedes S-klass, vätgasbilen Toyota Mirai, Honda e, Polestar 2 och Volkswagen Golf gick vidare.

Finalisterna är…

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Citroën C4 som presenterats i helt ny generation och även ska säljas som elbil. Modellen har fått ett annorlunda designspråk och lite mer ”crossoverstuk” än den utgående modellen. Den har även fortsatt fokus på komfort.

Läs mer om modellen här.

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Cupra Formentor är en av de första modellerna att presenteras för Seats prestandamärke – en sorts blandning mellan halvkombi och coupésuv som känns påkostad. Kommer senare som laddhybrid.

Läs vår provkörning här.

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Det är 13 år sedan Fiat 500 väcktes till liv, och nu kommer en helt ny generation. Den kommer enbart med eldrift i flera olika utföranden.

Läs vår provkörning här.

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Land Rover Defender är ett klassiskt modellnamn där många entusiaster var tveksamma till vad märket skulle göra för att uppdatera modellen när den uråldriga föregångaren togs ur produktion. Nykomlingen har praktiska terrängdetaljer, imponerande offroadförmåga och kommer som laddhybrid.

Läs vår provkörning här.

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Skoda Octavia är nästa finalist och den nya modellen bjuder som vanligt på stora utrymmen, praktisk design och en rimlig prislapp. Kommer som laddhybrid i två olika utföranden, men även med gasdrift, som upphöjd ”Scout” och i flera prestandautföranden.

Läs vår provkörning här.

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Toyota Yaris har letat sig in både som finalist i Årets Bil och i Vi Bilägares långteststall. Den lilla småbilen har fått en fräckare design och ett modernare hybridsystem med trecylindrig bensinmotor. I vårt test avslöjades dock tveksamheter i undanmanöverprovet.

Läs vårt test här.

Finalisterna till Årets Bil avslöjade – här är modellerna som kan vinna

Volkswagen ID 3 är resultatet av en enorm satsning på eldrift. Halvkombimodellen blev december månads populäraste bil i Sverige, före Volvo, och modellen lockar med mycket räckvidd för pengarna. De första exemplaren har dock råkat ut för allvarliga buggar som retar upp ägarna.

Läs vårt test här.

Kommentarer

#1
2021-01-11 08:00

Jag har svårt att se att VW ID.3 vinner med tanke på alla buggar och kvalitetsproblem. Mitt ”tips från coachen” är Citroēm C4. Fiat 500 är intressant, men kanske för liten och inte tillräckligt mångsidig för juryn.

#2
2021-01-11 08:32

Jag tror att Raphael har rätt. Hade ID3 känts färdig hade det varit en annan sak, men C4 är fransk vilket verkar viktigt för juryn och finns (?) med eldrift.

#3
2021-01-11 08:44

Fast nåt "kvalitets-kriterium" har väl knappast funnits tidigare i denna tävlings historia om man tittar på segrarna. Så lite elektroniska buggar initialt tror jag knappast kommer att hindra Id.3 från att ta hem vinsten.

#4
2021-01-11 09:26

Jag tror också att ID 3 har stora chanser att ta hem det här, men C 4 och 500 kommer naturligtvis att få många röster från länder i södra Europa. Och kanske har även Yaris en möjlighet, tveksam undanmanöver fäster man sig nog inte så mycket vid.

#5
2021-01-11 09:50

Den långsiktiga kvaliteten kan man inte avgöra på någon ny bil, det märks ju först efter några år. Men att ID.3 har en massa fel redan från början, det menar jag sinkar dess chanser. Nu är C4 en bra bil, den är rymlig, bekväm, finns med olika drivlinor inklusive batteridrift. Några allvarliga fel har inte upptäckts. Därför tror jag den vinner.
Att en bil är fransk har ingen betydelse. Franska bilar har vunnit för de är bra, de har lyckats förena komfort och rymd i ett litet och ekonomiskt format tillsammans med en snygg design. Just mindre bilar har ju en fördel i tävlingen framför större. Driftskostnader är ju något man tittar på. Och att bilen ska vara snygg, rolig att köra osv. Det gjorde ju att nya 208:an fick priset, den stod ut jämfört med resten det året. Så tittar man år för år så ser jag inget konstigt med att den som vann, vann. Förutom det året då sportbil vunnit, helt obegripligt.

#6
2021-01-11 10:14

Ja det finns ju bara en vettig familjebil i dom ovanstående vilket är Octavian men vilket iofs inte är ett måste kriterium för att vinna.

Men för att vinna i dag är väl någon typ av el ett krav kan jag tycka.

#7
2021-01-11 12:52

Ingen självklar vinnare här tycker jag. Hade ID3 haft mindre strul och varit färdigbyggd så kunde den ta en jordskredsseger, men den förtjänar liksom inte det.
Yaris och Octavia är ju bara utveckling på förra konceptet med lite mer elektrifiering. Bra bilar men inget nydanande.
C4 är ju inte dålig, men har heller inte testats så mycket vad jag vet.
Jag skulle nog säga att Defendern är rätt vinnare, nyutveckling av ett 50 år gammalt koncept med lyckad utgång och där det finns laddhybrider och modern drivlina i uppställningen.

#8
2021-01-11 14:45

ID3 kommer vinna så klart. Dom har gjort något stort med helomvändningen från diesel till el och ID3 säljer bra. Det är ju bara att titta på tidigare vinnare genom åren så är ju dålig kvalité inget hinder. Tänker på Citroen XM, Fiat Panda etc..

#9
2021-01-11 15:30

@marauder : Men då visste man inte att det var dålig kvalité när priset skulle utses. Nu är det ju en illa dold hemlighet att de inte utvecklat bilen färdigt ännu.

#10
2021-01-11 17:29

Fiat vinner. Finns det en ny liten Fiat så vinner den alltid.

#11
2021-01-11 18:52

ID3 vinner -- och troligen med all rätt. Den kan bli riktigt bra när man rensat bort all buggar och kvalitetsproblem. VW har liksom inte råd med fler magplask ..

#12
2021-01-11 20:40

Tycker Toyota Yaris är mest prisvärd.

#13
2021-01-12 14:32

Det blir sannolikt ID3 som tar hem priset. Förutom mjukvarubuggar vad har den för hårdvaruproblem ?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.