Nästa artikel
Toyota Yaris misslyckas i undanmanöver: ”Inte acceptabelt”
Vi Bilägare avslöjar

Toyota Yaris misslyckas i undanmanöver: ”Inte acceptabelt”

Publicerad 18 november 2020
Toyota har inlett en utredning efter att småbilen Yaris oväntat gått på bredsladd i Vi Bilägares älgtest.

Ett av de tuffaste momenten som ingår i Vi Bilägares tester av nya bilar är undanmanöverprovet. Där simulerar vi en farlig situation som kan uppstå om till exempel än älg springer ut på vägen och föraren tvingas väja.

Ju högre ingångshastighet bilen klarar utan att få sladd, desto bättre.

De flesta bilar vi testar uppträder säkert och pålitligt – föraren kan helt enkelt lita på att bilen beter sig som förväntat, utan överraskningar. Men så är det inte med den helt nyutvecklade generationen av Toyota Yaris.

I vårt test av Toyota Yaris klarar sig modellen sämre än alla andra bilar i testet. Med en ingångshastighet på 60 km/tim – en hastighet som lämnat testkonkurrenterna oberörda – klarar visserligen Yaris att undvika den fiktiva älgen, barnet eller cyklisten, men när bilen sedan ska tillbaka ”på rätt sida vägen” uppstår problem.

Redan då finns en tendens till att bakvagnen vill bryta ut i sladd. Det är ett farligt beteende som en ovan förare kan få svårt att hantera.

Tafatt antisladdsystem

När hastigheten höjs förstärks beteendet. Strax över 70 km/tim krävs fullt motstyr för att kontrollera sladden. I en verklig trafiksituation riskerar bilen att antingen köra av vägen eller gå med sidan in mot mötande trafik.

För att ge föraren mer kontroll över situationen behöver antisladdsystemet ta ned hastigheten och begränsa sladden. Ingreppet från ESP-systemet beskrivs i testet som ”tafatt” och testförarna är överens om att en familjebil inte får bete sig på det här sättet.

”Yaris kraftigt överstyrda beteende är inte acceptabelt i en modern personbil med antisladdsystem. Än så länge går det bara att spekulera i hur Yaris hade hanterat undanmanövern på vinterväg. Det vi kan konstatera är att sämre grepp minskar förarens marginaler att kontrollera och häva en sladd”, blir domen i testet.

Testförarna skriver också:

”Än så länge går det bara att spekulera i hur Yaris hade hanterat undanmanövern på vinterväg. Det vi kan konstatera är att sämre grepp minskar förarens marginaler att kontrollera och häva en sladd.”

”Tar resultatet på största allvar”

Toyota i Sverige har fått ta del av information om hur testet gjordes och vilka förutsättningar bilen hade. Så här svarar Erik Gustafsson, pr-chef på svenska Toyota, i ett mejlsvar till Vi Bilägare:

”Säkerheten är alltid högsta prioritet inom Toyota och vi vill försäkra våra kunder om att Yaris har utvecklats för att möta de allra högsta säkerhetsstandarderna och att modellen uppfyller samtliga lagstadgade tester. Därför tar vi Vi Bilägares testresultat på största allvar och vill nu arbeta nära tillsammans med Vi Bilägare för att inhämta mer information om testet som sådant så att vi bättre kan förstå resultatet.”

Läs också: Långresa i bullrig Toyota: ”Jag får skrika till barnen”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.