Nästa artikel
Ägarna värderar japanska bilar högt
Nyheter

Ägarna värderar japanska bilar högt

Publicerad 22 september 2010 (uppdaterad 24 september 2010)
Bilens värde är en brinnande aktuell fråga. Vi Bilägares konsumentundersökning AutoIndex avslöjar vad ägarna själva anser om sina bilars andrahandsvärden.

Värdeminskningen och bränslekostnaderna är de i särklass tyngsta utgiftsposterna när räkenskaperna för bilägandet ska summeras.

Det är lätt hänt att bara tänka på löpande driftskostnader som bränsle, försäkring, skatter och verkstadsbesök så länge bilen rullar, men den värsta smällen inträffar den dag då bilbytet ska ske.

För många blir värdeminskningen en i högsta grad obehaglig överraskning, allra helst om bilen köpts ny.

Det är mer regel än undantag att bilens halva värde försvunnit efter bara tre år.

Stora skillnader
I Vi Bilägares AutoIndex gick vi ut med frågan om vad ägarna har för uppfattningar om andrahandsvärdet för det egna märket.

Skillnaderna i nöjdhet blir förhållandevis stora mellan dem som äger Subaru, Toyota och Honda i jämförelse med dem som kör Renault, Saab och Nissan.

Tilläggas ska att undersökningen genomfördes under årets två första månader då Saabs fortsatta existens hängde på en skör tråd.

Vidare kom synpunkterna från bilägare med bilar i åldersspannet 2003-2009.

Rankingen märkena emellan ger nödvändigtvis inte den korrekta bilden av hur andrahandsmarknaden ser ut, men vad som är viktigt är hur ägarna själva uppfattar situationen.

"Levt på rykten"
Bilägarnas uppfattningar grundar sig på både faktiska upplevelser och rykten.

Traditionellt har märken som Volvo, Mercedes och Volkswagen länge levt på rykten om goda andrahandsvärden, men för många bilägare kan bilden snabbt förändras när saken ställs på sin spets. 

Begannonser på olika säljsajter på nätet ger bilägarna bra översikt om prisläget, men oftast blir bilägarna som mest besvikna över den egna bilens värde vid prisdiskussioner hos bilhandlarna.

Mellanskillnaden för byte till nyare bil är oftast av avgörande betydelse för hur andrahandsvärdet ska uppfattas. 

Medveten strategi
Av ägarnas egna uppfattningar att döma har uppenbarligen återförsäljarna från Subaru, Toyota och Honda lyckats bättre än sina konkurrenter i det avseendet.

Här försöker man så gott det går att hålla fast vid ett högt andrahandsvärde, vilket följdriktigt också medför högre försäljningspriser på nyare begagnat. 

Det är också en medveten strategi från framför allt Subarus och Toyotas sida. Det handlar  om att vårda eftermarknaden och det görs lämpligast genom att inte gå ut med allt för stora och vidlyftiga kampanjer på nya bilar.

Det ger automatiskt sämre andrahandsvärden.

Kent Kumlin hos oberoende värderingsinstitutet Inter-Global anser att AutoIndex-undersökningens resultat i grova drag ger en hyfsad bild av märkenas andrahandsvärden, även om det naturligtvis finns enskilda modeller och utföranden som påverkar värderingarna både uppåt och nedåt.

- Jag känner igen att Toyota är högrankat, men där vill jag nog ock-
så placera BMW, Audi och Volvo. Därefter kommer Subaru, Honda och Volkswagen i en grupp för sig.

Bland de lägre rankade märkena håller Kent Kumlin med om positionerna för Nissan, Saab och Renault under de förhållanden som rådde i början av året.

- Men märkesvis måste man se till de modellskiften som skett under åren. Nissan Primera är exempelvis lågt värderad, men inte den nyare Qashqai.

Samma är förhållandet med Kias gamla modeller medan Cee´d värderas förhållandevis högt. Generellt tycker jag också att Skoda och Seat får lite för höga poäng av sina ägare sett till verkligheten.

Uppfattning andrahandsvärde:


Se större grafik.


Svenska folket med bilar av årsmodellerna 2003-2009 har betygsatt det egna märkets andrahandsvärde. Betygen är omvandlade till indextal som teoretiskt kan variera från 0 till 1 000 poäng.

Rankingen visar hur uppfattningarna av andrahandsvärde skiljer sig mellan olika bilägare.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-09-24 22:21
Jägaren (ej verifierad)

Hoppla, här försvann visst alla kommentarer =)

#2 • Uppdaterat: 2010-09-25 10:11
Hannu Rantala (ej verifierad)

Lika bra det, Jägarn, hoppas att du försvinner också

#3 • Uppdaterat: 2010-09-28 08:03
Jägaren (ej verifierad)

Jag ogillar folk som slänger ur sig dylika dumheter utan att förklara sig närmare. Så varsågod...

#4 • Uppdaterat: 2010-09-28 10:54
Håkan Bergvall (ej verifierad)

Finns idag ingen bil som håller andrahandsvärde utan det är som överallt annars du får vad du betalar för, allt beror på hur du vill åka.

Det finns många tråkiga bilar som Toyota,Kia i den klassen helt utan känsla klart att dom blir billigare, vill du åka BMW eller Mercedes så kostar det mer men du får och en helt annan komfort och känsla.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.