Nästa artikel
Kraschen kan ge Volvo medvind
Ledare

Kraschen kan ge Volvo medvind

Publicerad 7 juni 2010 (uppdaterad 22 september 2010)
"Volvos misslyckade krocktest med nya S60 härom veckan inför journalister från hela världen var naturligtvis vid första påseende ett magplask utan like."

Nyheten om hur Volvos nya kollisionsvarningssystem, Collision Warning med Auto Brake, fallerade i den avgörande stunden kablades inom några minuter ut över hela världen.

Själva budskapet var kanske inte det mest smickrande för Volvo, men på några ögonblick, avsevärt snabbare än en standardrelease skulle nå ut, fick hela världen veta att det finns en ny Volvo S60 och ett nytt unikt kollisionsskydd på den bilen.

Erfarenheten visar att med rätt krishantering, genom att vara totalt öppna och sakligt informera om vad som hände, har Volvo faktiskt möjligheter att i slutändan vända fadäsen till något positivt.

Det låter märkligt men det har gjorts förr. Mineralvattentillverkaren Perrier, till exempel, stärkte genom total öppenhet sitt varumärke efter en skandal med bensen i flaskorna,
företaget framstod som ärligt.

Men, det finns ett stort MEN – det får inte hända igen, då uppstår en verklig förtroendekris.

I fallet Toyota, som nu efter upprepade missöden återkallat tio miljoner bilar, kan vi i Vi Bilägares egen konsumentundersökning, AutoIndex 2010, tydligt se hur förtroendet för märket minskat bland bilägare i allmänhet.
 
Vi får väl se vad varumärkesexperterna kommer fram till om Volvos groda så småningom. I grund och botten handlar förstås succé eller fiasko om bilen i sig och av den första provkörningsrapporten att döma verkar det positivt.

Volvo S60 tar ett kliv närmare toppsegmentet i den lyxigare, sportigare mellanklassen och utmanar nu konkurrenter som BMW och Audi. Jag tycker att nya S60 är en fullträff designmässigt. Den bevarar det designmässiga Volvoarvet på ett bra sätt trots att bilen fått en betydligt elegantare men också tuffare framtoning.

Den ser mer potent ut och är inte lika anonym som gamla modellen. Det var i och för sig en riktigt trevlig bil och det är egentligen något av en gåta att den inte blev en större succé.

Men vi svenska köpare föredrar förstås kombi och en sådan är givetvis på väg. Tipset är att nya V60 premiärvisas på bilsalongen i Paris i höst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-06-07 14:01
MCTAR (ej verifierad)

Alla är köpta utom du Jarl, för du kommenterar på ett nyanserat sätt

#2 • Uppdaterat: 2010-06-08 08:42
mctar (ej verifierad)

OJ! Min ser lite konstig ut nu när Jarls kommentar tagit bort...

#3 • Uppdaterat: 2010-06-08 14:32
Jarl (ej verifierad)

Verkligen, du framstår som en stor tönt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.