Vi Bilägares forum

På bilar med "Matrix/Multibeam/MultiLED strålkastare" Är ViB Betyg på halvljuset viktigt??

På bilar med "Matrix/Multibeam/MultiLED strålkastare" Är ViB Betyg på halvljuset viktigt??

Då allt fler bilar, får tillgång till adaptiva strålkastare. Vissa enbart med hastighetsanpassad ljusbild, vissa svänger med i kurvor, vissa har som i rubriken. Adaptivt helljus, där sektioner släcks ned. Där upphinnande/mötande bilar befinner sig.

Är ViB halvljusbetyg verkligen relevant, för bilar med "matrix" helljus? Halvljuset används enbart, på redan upplysta platser. På landsvägar, kör man enbart på helljus. Där det, släcker ned små delar. Där mötande, eller upphunnen bil befinner sig.

Även bilar med ljusbild, som är hastighets, och rattutslags anpassad. Men inte av typ "matrix". Får kanske ett ofördelaktigt betyg, i ViB tester??

Vad anser ni?

2020-06-18 18:04

Kommentarer

Tex IIHS.org har ju en uppbyggd väg, dom kör bilarna på. Där dom mäter riktiga 5 lux på vägen. Där kan dom testa även strålkastare, som svänger med i kurvor. För jämförelse mot de,som inte gör det. Tyvärr är adaptivt helljus, av typ matrix. Inte tillåtet i USA ännu, även om dom tittar på det. Så dessa strålkastare kan man inte se där heller, tyvärr. ViB mäter desutom 3 Lux, i sin maskin. För betyg alla fall. Deras 5 Lux kurva, stämmer dåligt med iihs.org också, tyvärr.

2020-06-18 18:20

Att mäta nyare strålkastare jämförbart kommer bli svårare, ViB maskin kommer nog snart vara daterad.
ViB har nog inte ekonomi och plats i sitt garage för att bygga upp en väg.

2020-06-18 20:14

Är väl någonstans fortfarande aktuellt, på bilar som inte har någon form av adaptivitet på ljusen. Många märken/modeller, kör ju helt på LED. Men har 2-3 olika LED-strålkastare. ViB anger sällan vilka strålkastare testerna gäller! Bara att det är LED! Men vilka LED? Där tycker jag dom borde ta sig i kragen, och inte leva kvar i 2014. När LED var tillval, på dyrare modeller!

2020-06-18 21:19

Dom första LED strålkastarna dök väl upp redan 2008, på Lexus LS, och någon Audi? Sen Prius 2009? Sen tog det lite tid. Men nu är det väl nästan standard, i enklare form. Även på golfbilar? Och som tillval, på småbilar?

2020-06-18 21:27

Det finns ett problem för alla med halogenljus dom blir ofta bländade av mötande med ledljus och div självavbländande helljus , det märker man då man kör en sån bil i mörker att man bländas inte lika mycket av mötande bilar därför att ögonen är då anpassade till det kraftigare ledljuset

2020-06-26 13:07

Varför mäter man horisontell belysningstyrka på vägen? Borde vara mer intressant med vertikal belysningsstyrka. Viktigare att se t.ex sidan på en älg än gruskornen på vägen...

2020-11-29 14:39