Borde det inte vara garanti på lagstadgad säkerhetsutrustning.

5 inlägg 0 nya
Borde det inte vara garanti på lagstadgad säkerhetsutrustning.

Vi läser idag att det ska bli lag på mer säkerhetsutrustning i bilarna, gissningsvis nått som kommer ge mer problem i framtiden.
Avgasreningen har ju lagstadgad garanti på 8000 mil, så varför inte garanti på denna tvingande utrustning ??

Ja menar så tillverkarna stoppar i prylar som fungera o håller, och då det är elektronik inblandat garanterar uppdateringar utan kostnad för bilägaren, eller dennes försäkringsbolag.

Låter som en bra idé - för oss konsumenter i alla fall.

Är det inte det på vissa grejor, typ airbag mm.? Man är ju duktigt mån om att grejorna ska funka efter många år iaf. Jag hade Takata airbag i min Honda och den bytte dom efter typ 8 år på en återkallelse.

Sedan vet jag inte om det är garanti i sån bemärkelse men jag har aldrig hört om nån säkerhetsdetalj som fejlat med typ felkod inom rimlig tidsperiod där en tillverkare inte bytt på "garanti". Så det kanske är lagstadgat med nån generalisering att säkerhetsdetaljer som kan betyda skillnad på liv o död måste ha en viss funktionsduglighet på typ 10 år. Spekulerande från min sida men det är vad jag tror.

Ligger nog något i det. Volvo garanterar till exempel att nödknappen som sitter i taket fungerar i minst tio år.

Om man får gissa så gissar jag att dessa detaljer inte omfattas av nån ytterligare garanti än tillverkarens generella fabriksgaranti. Den enda lagstadgade/tvingande garanti jag personligen känner till är avgasrenings-garantin - 5 år eller 8000 mil. Sen är det en annan sak att företag kan tvingas eller göra frivilliga återkallelser för att åtgärda nåt som blev mindre bra i tillverkningen.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.