Volvos VEA-motorer

2 inlägg 0 nya
Volvos VEA-motorer

Eftersom jag inte skall kladda vidare i en tidigare tråd där frågan kom upp så är det lika bra att reda ut detta med Volvos olika versioner av den nya 4-cylindriga VEA-motorn.
Grundtanken för konceptet som Volvo la fram var att bara bygga 4-cylindriga 2,0l motorer och sedan variera med aggregat för att anpassa dessa för olika effekt. Men det finns några bastarder som bryter mönstret...

Börjar med bensin:
T2, 120 hk, finns just nu inte i det svenska utbudet.
T3, 152 hk, här kommer första bastarden, med manuell på 2,0l men med automat 1,5l, skillnaden är att den har kortare slag, 70,9 mm isf 93,2 mm men samma borr på 82 mm. återkommer om den
T4, 190hk, finns manuell eller automat, vid automat så är det 6-stegade nya Aisin-lådan, vid AWD så är det 8-stegade. Den finns just nu bara i V40cc, med AWD. T4 finns dessutom i två utföranden, en med 300nm (FWD) och en med 320nm (AWD) Den på 320 är egentligen en nertrimmad T5.
T5, 245 eller 254hk, 350nm. Finns som FWD och AWD, bara med automat, den nya Aisin med 8-steg. T5 finns även konverterad med gas, detta görs som ett efterjobb utanför linan och därför tar tankarna plats från bagaget, men i gengäld så får man gasens räckvidd plus hela bensintanken.
T6, 320hk, 400nm. Har både turbo och kompressor. Finns just nu bara som AWD och med Aisin-8
T8, är en T6 som har kompletterats med elmotor, 320hk bensinmotor och 87hk elmotor. Elmotorn sitter i bakaxeln medan bensinmotorn driver fram.

Varför är T3 på 1,5l när det är automat? Första tanken från Volvo var att få ner förbrukningen på den eftersom det är en momentomvandlarlåda och då valde man att göra downsizing istället. Med facks i hand så var detta mest ett kostsamt experiment eftersom T4 med automat drar lika eller något mindre än T3 1,5 automat...

Återkommer med redovisning om Diesel.

*Robban

Bra tråd och information Robban!

Har du förresten sett den engelska wiki-sidan om VEA?
Lång lista med varianter, kolla gärna om du missat nåt eller dom missat nåt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_Engine_Architecture

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.