Vi Bilägares forum

Ny Tjänstebil: Mercedes-Benz E200d

Ny Tjänstebil: Mercedes-Benz E200d

Tänkte skriva en liten rescension på min nya tjänstebil som jag plockade ut för en dryg månad sedan.
Kommer från en BMW 520d och hade väl som avsikt att köpa en sådan igen, fast nya modellen. Tyvärr har ju BMW prissatt nya 5-serien så att den inte är inom mitt räckhåll. Mercedes-Benz har ju däremot gjort tvärt om med sin nya E-klass och man kan som tjänstebilsförare plocka ut en sedan för strax över 7 PBB. Alltså en rabatt på i runda slängar 70 000 från listpris.
Jag kör ca 6000 mil om året så komfort och säkerhet är väldigt viktigt för mej.
Jag valde en

MERCEDES-BENZ E 200 d Sedan
SE-Edition/Fleet-Edition
Premiumpaket
Interiörpaneler i öppenporig svart ask
737 Mittkonsol i svart öppenporig ask
810 Burmester® Surround Soundsystem

Bilen har en helt ny 150 hästars diesel, tittar man ned i motorrummet ser man en stor inpackad soptunna, förmodar det är både DPF och SCR på den här, och den har också AD-blue. Enligt säljaren får man fylla det en gång mellan servicetillfällena ungefär. Den har också en ny 9-stegsautomatlåda som växlar mycket fint. Känns dock lite knasigt att den högsta växeln är ren överväxel i svenska hastighetsgränser och igentligen bara går i av sig själv på motorväg, men så är det!

Med den täta lådan och den nya motorn tänkte jag att bilen skulle ha en bra bränsleförbrukning, och den har varit okej hittills, men inte stått ut jämfört med min tidigare BMW tex, men jag anar efter ett par tankningar här nu att bilen börjar gå ned i förbrukning, vi får se när vädret blir lite snällare också.

https://www.spritmonitor.de/en/detail/907661.html

Fjädring och komfort är mycket bra, som förväntat. Bilen är väldigt tyst och angenäm att köra och åka i. Förvånansvärt pigg motor och styrning, rent chassiemässigt känns den roligare än BMWn jag innan hade, vilket kanske är förvånande. Mycket lågt vägljud.

Premiumpaketet innebar att jag fick med 360-graders backkamera och ILS-ljusen, och ljuset är väldigt bra på bilen. Skulle jag klaga på något där är det en något kort ljuskägla på helljus och så klart att den inte har stråkastarrengöring. Hur f*n kan bilar *inte* ha det år 2018?

Stereon från Burmeister är fantastisk. Till skillnad till de andra bilar jag provat med lite maffigare stereo är den här anläggningen fokuserad på välljud istället för som så ofta annars djupbas och dunka dunka. Det är nog det närmaste en Hifianläggning jag hört i en personbil. En fantastisk ljudbild och den sväljer alla möjliga ljudformat.

Det är en liten display mellan instrumenten och en stor mitt på instrumentbrädan. Man kan välja vilken "vy" man vill ha framme individuellt på varje skärm. Ex kan du vid instrumenten välja media, medan du har navigator på den stora skärmen. Eller tvärt om. Rörigt i början, smidigt när man lärt sig. Röststyrningen prickar rätt hela tiden, även på min breda småländska.

Det här är en bil jag aldrig skulle köpa privat, men som tjänstebil är den fantastisk och ett riktigt kap just nu skulle jag vilja påstå.

2018-03-28 11:04

Kommentarer

Får man med adaptiv farthållare i prislappen? Reagerar den på att man gasar vid stillastående eller hinner man missa luckor i trafiken? Den sista frågan avgjorde definitivt att jag inte skaffade en CLA för ett år sen.

2018-03-28 11:52

Imponerande varvtal på 9an i 100, drygt tomgångsvarv.

Radion skulle vara kul att lyssna på, välljud är aldrig fel.

Uppdaterat: 2018-03-28 12:03

Har försökt "forska" lite på motorn på denna bil men ej lyckats. NOx-värde på U*Y*2* är ganska högt, ~ 55 mg/km, vilket då kan betyda att bilen inte fått del av den senaste (mycket) rena motorgenerationen.

2018-03-28 12:31
Det blev en ny kamrem.

@L.Mäkinen - Nej det får man inte. Tror det ingår i teknikpaketet, men det var inget jag eftersträvade så jag sökte ingen info om det heller. CLA har ju samma drivlina som A-klass och vad jag vet är det en dubbelkopplingslåda. Vet vad du menar, jag valde bort Passat av samma skäl för ett par år sedan. E-klass lider inte alls av det.
@Rikard. Ja det är speciellt med så extremt låga varvtal, men den protesterar inte det minsta, och växlar så klart ned tex i uppförsbackar, det är en verklig överväxel. Ja Burmeistersystemet rekommenderas varmt .
@pinjong - vet ej. Den heter OM654 vad jag vet.

2018-03-28 13:18

Gratulerar till valet av ett stabilt och bra fordon, du kan se fram emot många problemfria mil.

2018-03-28 13:30

Jag var helt övertygad om att det satt momentomvandlare i CLA, men du har rätt. Jag är inte synsk så den fick vara. Kan inte gissa när det blir luckor i trafiken.

Nån gång ska jag också bli vuxen nog att skaffa en MB.

2018-03-28 13:34