Vad är normalt att köra i antal mil per år?

7 inlägg 0 nya
Vad är normalt att köra i antal mil per år?

Jag funderar på att köpa en nyare bil och vill köpa en som är från 2014 eller yngre. Men vad är normalt vad gäller milantal i bilen om man köper en från 2014 t.ex? Jag har läst att ca 2000 per år är nåt slags riktmått vilket i detta fall skulle göra att en bil som är från 2014 skulle kunna ligga uppe i ca 10 000 mil i år (5 år).

Är detta rimligt? Att räkna på ca 2000 mil/år?

Jag vill ju gärna ha en bil med få körmil men vill veta vad som ändå är rimligt utan att den körts alltför mycket.

Det beror på vilken bil man tittar på. Små bilar körs ofta kortare sträckor än stora. Snittet i landet påstås vara 1200 mil per år, men då ingår ju alla entusiastbilar som bara körs sparsamt.

Ja så är det ju. Men jag tänker en normal körning men det kanske är svårt att säga.

Om man tittar på lite större bilar så är väl majoriteten av dessa i beg-hallarna f d "tjänstebilar" och då är det nog inte ovanligt med rätt långa årliga körsträckor. Så nåt generellt svar tror jag det är svårt att ge.

1500-2000 mil per år tror jag är vad medelsvensson ligger på. Sedan får man ha i åtanke att tex. en 2014 års modell kan vara uttagen redan 2013, så tidigt som i april-maj redan. Så en 2014 kan vara 6 år gammal idag och rullat 12000 mil men ändå rullat ”normallångt”. Sedan finns det ju lagerbilar som stått länge. En 2014 som är uttagen 2015 och rullat betydligt kortare.

Ofta är det bättre att strunta i årsmodellen och titta på skick och fason. Kolla körsträcka och serviceintervaller.
Men det finns undantag, en årsmodell nyare kan betyda en helt ny modell.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Samtidigt är det skillnad på långpendlaren och citylökar. Två helt olika miljöer som påverkar fordon olika. Långpendlaren hamnar i servicebehov snabbare än citylöken (räknat miltal), medan den senare sliter lite mer på olika detaljer som bromsar, koppling etc.
Allt beror på förra ägarens körstil och eventuellt innehåll bakom pannbenet såklart.

Begagnad bil = totalskicket avgör.
Ju nyare bil/lägre miltal desto snyggare helhetsintryck ska det vara. 5 år gammal bil ska inte vara märkbart sliten från normal användning, annars bör man misstänka föregående slarv som oundvikligen kostar pengar framöver. Sådan bil lämnas på plats till förmån bättre exemplar utan vidare eftertanke.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.