Totala nybörjare, vad ska vi köpa?

5 inlägg 0 nya
Totala nybörjare, vad ska vi köpa?

Hej! Jag och min fru är båda i 30-årsåldern, men har inte körkort någon av oss. Nu har vi fått barn och insett att det här med bil nog kan vara rätt bra att ha. Eftersom vi tydligen inte kan få tummen ur och skaffa körkort på sisådär 15 år så behövs det en spark i baken. Sparken skall nu bli att köpa en billig och lättkörd bil!

Vi behöver egentligen inte bil i vardagen, utan den skall användas för att lära oss köra och för utflykter. Lite krav:

- Säker, eftersom vi kommer ha vår bebis med.
- Stabilt värde och lättsåld. Planen är att sälja bilen efter något år då vi tagit körkort och känner oss som trygga förare och sen gå med i en bilpool.
- Låga driftskostnader. Låg förbrukning kanske inte är lika viktigt eftersom vi inte kommer köra så långt.
- Det skall åtminstone gå in en barnvagn och ett par rejäla väskor, men det är ok om det kräver lite svett, skohorn och fett att få in det.
- Lämplig att lära sig köra med, om det nu finns mer eller mindre lämpliga modeller där.

Tack för hjälpen!

Om ni tänker köra innan ni tagit körkort behövs det åtminstone ett körkortstillstånd. Därefter krävs det en handledare med handledarbevis.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/personbil-och-latt-lastbil/b---personbil/ovningskorning/

Bamlanivimab, casirivimab eller imdevimab. Det är frågan.

Det är fixat :)

Spontant tänker jag en ok Volvo V70 eller Passat kombi? Där går det mesta in, de finns i massor och har en stor marknad. Ni kommer märka att det finns en anledning till att "folk" vill ha kombi när barnvagnar, bilbarnstolar och annat ska med. Inget kul att "skohorna" runt varenda gång. Driftkostnaderna är som de är. De drar bensin men kör ni 500mil om året är inte bränslet som är den stora ekonomiska belastningen. Skatt, försäkring, service blir stora fasta kostnader som känns orimliga på så liten körsträcka. Dock har det sina fördelar med egen bil, om fördelarna väger upp nackdelarna är väl upp till var och en att bedöma.
Visserligen är nämnda bilar rätt stora men lättkörda och vänjer ni er vid stor bil och sen lånar mindre, då är det sällan ett problem. Åt andra hållet kan det dock bli problem så jag skulle inte rekommendera er att välja en Toyota Yaris även om den kan vara frestande lättparkerad och billig att köra. Säkerheten är ju ett tungt argument och då går väl de flesta småbilar bort även om nyare sådana är bättre och bättre vad gäller krocksäkerhet .

Ni kommer erhålla lika många åsikter/erfarenheter som folk som kommenterar tror jag. En del äter hellre en burk daggmask än kör en Volvo V70, andra trivs utmärkt i sin V70 och slipper daggmaskarna :)

Sätt en budget på vad bilen får kosta och kolla vad ni kan få för pengarna. Nyast är kanske inte alltid det självklara valet utan snarare att hitta en bil som funkar för er. Mycket prestige i det här med bilval och som om det inte vore en djungel att köpa bil ändå utan att behöva fundera över vad folk "tycker".

Prio ett bör trots allt vara att ni tråcklar igenom en körkortsutbildning. Det är väldigt roligt att köra bil och det är en av de största enskilda friheterna vi vanliga människor och invånare kan skaffa oss i livet. Ni bör inte missa den möjligheten. Vi får förstås anpassa oss och bete oss ansvarsfullt med mängden körningar men körkort är mycket bra att ha så jag håller tummarna för er att ni kan ta er tid och få möjlighet att skaffa er den friheten som detta ger.

/Hilife

Det är inte direkt ett svar på frågan, men har ni funderat på om ni måste ha körkort för manuellt växlad bil eller om det duger med automat?
En kollega till mig vars son är bilskollärare säger att automatkort generellt ungefär halverar antalet lektioner som krävs.

Givetvis är det bättre att kunna köra med manuell låda. Men man brukar inte ha för mycket tid när man just fått barn, och ett automatkort man tar är rimligen bättre än ett manuellkort man aldrig tar.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.