Köpråd, Vilka märken/modeller har oförtjänt dåligt rykte = lågt begagnatpris?

7 inlägg 0 nya
Köpråd, Vilka märken/modeller har oförtjänt dåligt rykte = lågt begagnatpris?

Min fru har fått för sig att vi behöver bil, vilket jag inte håller med om. Eftersom det ändå blir som hon vill får jag hjälpa till att hitta ett vettigt ex till ett bra pris. Utgångspunkten är en Fabia/octavia kombi som är 4-8 år eller liknande för ca 50.000kr men är totalt flexibla när det gäller märke, modell, halvkombi/kombi/sedan, växellåda, drivmedel etc. Vi har ett barn men gissar på att det kan bli tillökning inom några år. Har själv aldrig haft egen bil men läser lite biltidningar då och då så jag har skapligt koll på vad som finns men har ingen egen erfarenhet av ägande. I princip skulle jag vilja köpa en bil som har dåligt rykte men som i verkligheten är bra, eller i alla fall betydligt bättre än ryktet, dvs mycket bil för pengarna. Gärna en sista årsmodell där barnsjukdomarna är borta men kanske inte har senaste tekniken.

Lite funderingar:

1. Saab 9-5/9-3 av senare modell. Borde väl vara billiga i förhållande till vad man får?
2. Skoda generellt. Fabia kombi i skapligt skick för 50.000kr? Är Skodas kvalitet fortfarande ok?
3. Fiat modeller i golfklassen. Någon som har erfarenhet av dem?
4. Dacia. Bara billiga?
5. Mazdas mindre modeller. Lika bra som övriga japaner?

Kom gärna med förslag och synpunkter. Skicka gärna med länkar till tester etc så att jag kan läsa på mer om era förslag.

Saab 9-5 är väldigt underprisad, och kan rekommenderas. 9-3 är dyrare. Köper man en etanolbil, så får man låg skatt på köpet (gäller förstås alla märken)
Fabia är ganska rostbenägen, men annars en vettig bil. Dock inte så billig.
Fiat är uddabilar i Sverige, och kan ofta köpas för småpengar. Har själv haft två som jag köpt billigt och kört mycket med.
Dacia är inga dåliga bilar, och många uppskattar att de är befriade från diverse utrustning som i förlängningen kan kosta att reparera.
Mazda har problem med rost, är för övrigt bra bilar.

Men, det finns ju mycket annat vettigt för 50.000. Bara att sätta villkor på Blocket och se vad som erbjuds för de pengarna. Astra, Punto, C4, Note (rekommendas), finns mycket.
Välj bilar som inte gått så mycket, och se upp med skatten på ev. dieselbil. Kamrem bytt? Kostar ofta 5-7000 att få bytt. Koppling OK? kostar minst lika mycket att få bytt. Mycket pengar på en bil för 40-50000.

Undvik Golf, Passat och Toyota, de är överprisade.

MEN, i slutänden är det ändå ni som kan avgöra vad som känns bra. Provkör ordentligt.

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Unos kommentarer landar oftast på en gammal Toyota.
Om du inte har några närmare krav att specifiera är det väldigt svårt att ge ett råd. De förslag du har själv skiljer sig ganska mycket.
Ut och prova det är ju enda chansen att bilda sig en uppfattning om vad man vill ha om man är helt nollställd från början.
Hitta några alternativ och återkom så får du säkert en hel del råd.
En bil som jag tycker du bör titta på är Opel, väldigt underskattad i Sverige och även Ford som ger mycket bil för pengarna.
Och givetvis 9-5, för 50000:- får du mycket bil, kanske inte den billigaste, men förmodligen den mest komfortabla.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tack Uno, den här gången var du snabb att erkänna ditt alias.
Är det nr. 73?

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Röstar nog oxå på Opel. Glöm Toyota som är grovt överprisade

Måtte nu inte en "klåfingrig" moderator radera ditt nick nu bitjej. Hur det nu är så får du, Uno, ivf mig att dra på smilbanden.

Lås inga trådar.

Vi kan inte radera konton vi bara vidarebefordrar de till Vib så får de kolla upp dem.

Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.