Vi Bilägares forum

Köpa bil utan ifylld servicebok?

Köpa bil utan ifylld servicebok?

Hej!

Har tittat på en Toyota Avensis 2014, 12000 mil, pris 109 000kr. Den säljs av en stor och välkänd bilfirma som mest handlar med dyrare bilar. Provkörde den och tog den till en verkstad som jag är bekant med och de kollade upp bilen och det var inga större anmärkningar vad de kunde se.
Dock så fanns det ingen servicebok, utan endast en elektroniskt registrerad service vid 4000mil. Bilhandlaren säger att den förra ägaren (endast en tidigare ägare) säger att deras vän är mekaniker och därför har han skött all service. Han säger också att jag kan få ett års AutoConcept-garanti med bilen. (ska typ täcka det mesta)

Fram tills att jag fick reda på servicehistoriken kändes allt bra, men nu känns det tveksamt att köpa den. Verkstaden som kollade den verkade inte helt positiva till att köpa den heller när de fick reda på det.

Vad hade ni gjort? Hade varit superskönt att bara bli av med det här billetandet då jag har två små barn och knappt tid till någonting men det jag allra mest letar efter är en bil som är pålitlig, då den vi har nu inte är det..

What to do?

Uppdaterat: 2020-08-18 16:46

Kommentarer

Tveksamt köp, men ring förre ägaren och fråga hur servicen är skött, när olje och filter har byts på mil eller varje år, En märkesverkstad kollar och gör ju uppgraderingar också när de är aktuellt, Han har väl ingen anledning att inte vara ärlig när bilen är inbytt.

Uppdaterat: 2020-08-18 17:06

Bilhandlaren har garanterat dragit av en rejäl slant vid inbytet av bilen då servicehistorik saknas.
Så du har gått på ”skrönan” att en Toyota skulle vara extra pålitlig?

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Behöver ju inte innebära några problem och om du får den här garantin är den nog mera värd än serviceboken, men helt riktigt bör du kolla med förre ägaren, han har ju ingen anledning att försköna bilen.

Uppdaterat: 2020-08-18 17:40
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ser inget problem med att man gjort service själv, ofta kan det vara bättre, men då ska det vara dokumenterat. Jag har alltid servat mina bilar själv, men jag skriver i boken och lägger i kvitton på det jag köpt.
Hoppa över denna bil, det kan ju vara en latmask/snåljåp som ägt bilen, och bara åkt, det finns sådana tyvärr.

Uppdaterat: 2020-08-18 18:00

Det minsta man bör göra när man servar själv eller om en bekant gör det är ju att spara kvitton och skriva miltal och datum. Åtminstone på en lite nyare bil.
Sen är det kanske en smula märkligt att inte serva en ny bil på en verkstad med tanke på garantier mm. Men alla är ju olika.

Håller med övriga om att kolla med förra ägaren. Verkar han vettig så tycker jag inte att saknade stämplar är en deal braker i denna prisklass.

Uppdaterat: 2020-08-18 19:26

Tack för svar!
Jag har skippat den bilen och tror nu att jag går upp en prisklass och köper en Kia Optima 2017/2018. Frågan är bara om man ska ha plug-in hybrid eller bensin. Bor i stan i lägenhet så kan inte ladda varken hemma eller på jobb...

Uppdaterat: 2020-08-19 22:26