Vi Bilägares forum

Dags för kombiköp!

Dags för kombiköp!

Hej på er!

Nu ska jag och min sambo snart få barn och då behöver vi en ny(are) bil.
Egenskaper som känns viktigt för oss är såklart säkerhet men även de ekonomiska delarna med bränsleförbrukning och skatt.
Vi har än så länge provkört en Opel Astra -13 och en VW Passat -12 där vi båda kände att körkänslan och komforten var till passatens fördel.
Däremot har jag hört/läst om mycket negativa egenskaper hos Passatmodellerna med växellådor, rost samt hög oljeförbrukning.

Vi kör nästan 2000 mil om året och har en budget på runt 100.000:- Vi har en mindre bil som vi kör med i stan så den här bilen kommer inte behöva gå så mycket stadskörning.

Vad har ni för tankar kring Astra Vs Passat? Någon annan bilmodell som ni tycker är värd att kollas upp?

Tack på förhand!

Uppdaterat: 2016-08-21 21:04

Kommentarer

Det är ju två olika bilklasser ni jämfört i detta fall. Är det Golfklassen (Astra) som är intressant så finns det ju åtskilligt att kolla i den klassen.

Uppdaterat: 2016-08-21 21:21

Passat har haft problem med en model av deras automatlådor, ej manuella lådor-ska ni ha automat? Hög oljeförbrukning gäller en eller två motormodeller-minns ej vilka-sök på nätet. Passaten har ett högt andrahandsvärde trots vissa brister, med en begränsad budget-100.000kr skulle jag välja bort Passaten till förmån för annan bil som är fräschare och har mindre mil på mätaren. Titta på Skoda Octavia- nästan lika rymlig som Passat men till lägre pris. Har ingen åsikt om förra generationen av Astran eftersom jag inte har varit intresserad av den-senaste generationen finns med som kandidat nästa gång jag byter bil.

Uppdaterat: 2016-08-21 21:42

Vi har tänkt oss en manuell låda. Passaten vi provade var en miljöbil med gas/bensin, vilket jag är lite kluven till då det känns som att det finns mer delar som kan strula. Men det är bara en känsla.
En Octavia kan jag absolut kolla upp!
Du menar att Astra -13 tillhör den förra generationen?

Uppdaterat: 2016-08-21 21:59

Lite som Pi säger, det är två olika klasser, jämför man Passaten mot Astran så kommer Passaten att framstå som en mer komfortabel bil. Ska du jämföra en liknande klasspolare så är det Insignia från Opel.

Något som kan vara värt och kolla upp är hur det ser ut med handlare på just den orten du bor, Auktoriserade Opel verkstäder finns det mindre av än VW verkstäder. Men det kanske inte är ett problem där just du bor.

Octavia fram till 2013/2014 är sista året för den modellen och det är ingen dålig bil. Men samtliga bilar på den plattformen (Seat/Skoda/golf) kan vara lite bullriga. Inte värst i klassen och det beror ju lite på vad man jämför med såklart.

Ford Focus/Mondeo, Golf Variant (kombi) eller liknande kanske också är något som faller dig i smaken.

Uppdaterat: 2016-08-21 22:01
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.
tutaochkor skrev:

Vi har tänkt oss en manuell låda. Passaten vi provade var en miljöbil med gas/bensin, vilket jag är lite kluven till då det känns som att det finns mer delar som kan strula. Men det är bara en känsla.
En Octavia kan jag absolut kolla upp!
Du menar att Astra -13 tillhör den förra generationen?

Manuel är helt ok, och GAS/Bensin är en bra lösning, se till att tankarna är utbytta bara och kolla serviceboken. Är du ute efter en miljövänligare bil (där kanske inte pengar är största drivkraften att vara miljövänlig) så är en Passat som körs på gas ett bra miljöval sett ur ett utsläppsperspektiv.

Astran du testade och även Passaten du körde är de äldre generationerna mot de som säljs nu.
Men bara för att det är av en äldre generation så behöver det ju inte vara dåligt, tvärtom, det kan ju vara en fördel då barnsjukdom då bör vara borta.

FInns ju även Toyota Auris och Avensis om du vill testa något ytterligare.

Uppdaterat: 2016-08-21 22:06
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

För 100 000:- får ni en fin Opel Insignia. Tack vare/ på grund av dåligt andrahandsvärde får ni en bil i bättre skick jämfört med t.ex. en Passat för samma pengar.

Uppdaterat: 2016-08-21 22:06

Det finns Opel-verkstad i staden där jag bor i men däremot så är det 5 mil till närmaste fordonsgas-station. Vilket iofs inte är något större problem...man lämnar ju 50-skyltarna ibland!

Astran kanske blir lite liten om man ska skaffa mer än ett barn så småningom.
Jag var lite nyfiken på den bilen då jag inte hört något dåligt om den direkt. Priset ligger i rätt läge och utrustningen duger åt oss.
Jag får provköra någon Insignia och en Octavia och jämföra helt enkelt!
Tack för svar, skönt att få lite input och feedback! =)

Uppdaterat: 2016-08-22 08:22

Överskatta inte den inre utrymmesskillnaden mellan t ex en Passat kombi och en Golf kombi. Visst är Passaten lite större men det är nog mängder av familjer som klarar sig med en bil i Golf-klassen. Mest märks nog ofta skillnaden i den inre bredden men skall man åka 4 personer så är det ju inget problem i nån av dessa storleksklasser.

Uppdaterat: 2016-08-22 11:15

De beror ju också på vilken motor de satt i Astran du provade, va de 1,6 med 115 hk så känns den kanske lite trött men 1,4 med 140 hk är rejält mycket piggare som är ganska snål på bränslet, och sports tourer som kombin heter på opelspråk är en riktig långfärdsvagn.

Uppdaterat: 2016-08-23 10:03