Vi Bilägares forum

Bra leasingföretag?

Bra leasingföretag?

God morgon! Vi är några på firman där jag arbetar som överväger att pictcha (som det heter nuförtiden :-) ), mot arbetsgivaren, idén om förmånsbilar. Just nu finns inga sådana på företaget, och för att detta skall ha en chans att lyckas så är vårt antagande att åtagandet för företaget måste vara absolut minimalt. Inget ägande av bilar, inga frågetecken om restvärde (skall vara "garanterat"?), inget regelbundet tjafs vid återlämnande etc. En faktura varje månad, punkt!

Min fråga är: har ni forumet förslag på bra leasingföretag? Det verkar kunna skilja en del mellan olika företag; t ex hittade jag ett som hade rätt dåliga (urusla, för att tala klarspråk) omdömen på nätet. Jag antar att alla (större) bilmärken har finansföretag, men det vore en klar fördel med ett fristående företag som hanterar flera/många olika märken.

2019-06-14 08:32

Kommentarer

Nu har vi inte själva leasat från dem men läst mycket positivt om Sixt. Och de verkar ha en riktigt bra helhetslösning där företaget verkligen inte behöver tänka på något i stort sett utom att beta räkningen, där allt ingår inkl. försäkring, serviceplan m.m......
De har även väldigt förmånligt erbjudande på moderna bilar med eldrift.

2019-06-14 08:43

Tack för input! Vi får se var det här landar; om det blir en bil till slut så återkommer jag om det här!

Apropå detta med leasing. SvD skriver idag om den nya redovisningsstandarden IFRS16 (började gälla fr o m i år), som stipulerar att all leasing skall redovisas i balansräkningen (dvs som finansiell leasing om jag förstår rätt). De exempel som ges i artikeln handlar om företag som leasar lokaler (stora summor), men om man hårdrar det litet skulle principen också kunna tillämpas på mindre kostsamma saker som bilar.

Vet någon om det är på det här sättet även för bilar, dvs om bilar som hittills leasas operationellt nu skall in i balansräkningen?

2019-06-17 08:25

Artikeln (kan ev. vara låst): https://www.svd.se/kronika-roken-fran-ifrs-16-eldar-upp-siffernissar

2019-06-17 08:46

Jag har kört förmånsbil via Leaseplan, Svealeasing och Volvofinans(jag körde inte volvo). Bäst av de tre var utan tvekan Volvofinans.
Om företaget säger nej till ert förslag(kostar trots allt en slant för företaget) så kan ni föreslå ett kostnadsneutralt förslag som Personalbil. Blir tyvärr lite dyrare för er men billigare för företaget.

2019-06-17 17:00

Tack — ”personalbil” är dock inte något juridiskt annorlunda än ”förmånsbil” utan en överenskommelse med arbetsgivaren om hur löneutrymmet disponeras? Dvs man avstår bruttolön (och tillhörande arbetsgivaravgift). Eller?

2019-06-17 18:58

Läs mer om personalbil här:
https://www.leaseplan.se/page/personalbil?lang=SE

Den stora skillnaden är att personalbil är kostnadsneutralt för arbetsgivaren, blir +-0 affär för arbetsgivare. Vid förmånsbil(som jag tror du menar) är det mer eller mindre arbetsgivaren som står för all kostnad, förutom förmånsvärdet som du får skatta för. (ganska generellt beskrivet). Det är inte gratis direkt för arbetsgivaren att säga ja till ert förslag, däremot personalbil kostar "inget". Men tyvärr blir det dyrare för dig, säkert x3 mot förmånsbil(som du menar).

2019-06-17 22:46

Vårt företag har Bilreda, eller Biloreda som vi säger..

2019-06-17 23:16
Power to the people