Bör jag köpa ny bil? Räkna på kostnader inkl försäkring

11 inlägg 0 nya
Bör jag köpa ny bil? Räkna på kostnader inkl försäkring

Hej! Jag och min sambo har en Mazda CX-3 med högsta utrustningsnivå från 2016. Nu i höst kommer vagnskadegarantin gå ut från Mazda själva så vi måste byta från halv till helförsäkring.

Idag har vi folksam med rabatter (samlingsrabatt, skadefria år + trogen kund rabatt) men trots det så är kostnaden uppe i härliga 7500kr/år för en halvförsäkring. Detta har att göra med vår ålder (båda är 24) och nu kommer surpucken.
Folksam vill ha 15500kr/år för en helförsäkring! Jag har tittat på andra alternativ men landar runt 15k i snitt oavsett vart jag tittar.

Vår månadskostnad på bilen idag är ca 2300kr för lån & försäkring. Den skulle då stiga till 3046kr med en helförsäkring.

Jag räknade ut att om vi skulle sälja bilen (värderad idag hos bilhandlare till att vi kan få 150,000kr) och lägga in det vi "får tillbaka" (65000kr efter att bilen är helt betald hos banken) på en ny Mazda CX-3 så skulle vår månadskostnad bli 2724kr inkl. försäkring. Alltså 400kr billigare än att behålla samma bil som idag. Dvs vi skulle då bara behöva ta en halvförsäkring istället för en hel då vagnskadegarantin blir direkt från Mazda.

Detta tycker jag känns helt orimligt att det ska vara billigare att byta till en helt ny bil mot att behålla samma från 2016?
Vad missar jag i min uträkning? För detta kan väl inte stämma?

Mazda CX3 2016
Amortering + Ränta - 1766kr
Försäkring - 1280kr
= 3046kr/mån

Mazda CX3 2019
Amortering + Ränta - 2115 kr
Försäkring - 609kr
= 2724kr/mån

/Daniel

Du missar värdeminskningen.
Vad har den nya tappat på tre år.
Vad tappar den som är tre år på ytterligare tre år.

Vad du amorterar är ointressant det är värdeminskningen som är den verkliga kostnaden.

Ska jag gissa kommer den nya tappa drygt 100000:- och den tre år gamla runt 70000:- så 1000:- i månaden mindre för den gamla.

Men med den skillnaden som är i försäkringen samt att du slipper besiktning, får lägre servicekostnader och nya däck skulle jag valt en ny bil.

Sedan är Folksam bra men dyra så du kan säkert få betydligt billigare försäkring.

Utöver vad junkers redan sagt, jämför även skatten. Med Bonus-Malus blir skatten på den nya förmodligen avsevärt högre än den gamla.

Bra påpekande, Rutger. Där kommer det att skilja ett antal tusenlappar per år misstänker jag - till den nya bilens nackdel.

Skatten på en 2wd är ca 4000kr första tre åren. Eller 250kr/månad extra som du får lägga till i kalkylen. Men ser att det finns flera handlare som har erbjudande på CX-3 or och även inklusive tre års fri service. Det kompenserar nästan Malusskatten
Sedan för man inte glömma att den nya har mer utrustning i Optimumutförandet, bättre LED lysen och diverse förarhjälpmedel som tillkommit.
Så byt är då mitt råd. Om inte annat så är det ju alltid kul med ny bil.

Jo, en ny CX-3 finns även på min radar men den är lite trång - både i bagageutrymmet och i baksätet. Sen kommer ju CX-30 under hösten. Vill minnas att den skulle kosta ca: 30.000 kr mera än nuvarande CX-3.
CX-3 i Optimum-utförande är som sagt en rätt välutrustad bil för sitt pris.

Instämmer med tidigare talare. Många stirrar sig blind på månadskostnaden vilket inte säger så mycket om totala prisbilden. Egentligen spelar det ingen roll om man köper en begagnad bil för 100K eller en ny för 300K, värdeminskningen brukar ligga på runt 15%/år eller halva värdet borta på 3 år. Give or take några % upp eller ned beroende på körsträcka osv. Så med samma körsträcka som innan så har du en betydligt större utgiftspost på en bil med högre initialt pris i form av värdeminskning.

Väldigt många räknar inte med värdeminskingen eftersom den inte syns i dina kalkyl över månaden.
Är nu väldigt nöjda med bilen och vill binda upp er på ett större lån så är svaret ja.

Fördelarna med att behålla är att lånet försvinner fortare och efter det blir det mer i månadskalkylen.

Om kalkylen ni räknar på så klarar ni att en ny bil så då hade jag nog kört på det. Slippa besiktning och annat *ler* Samt känslan av att köra i en nyare bil

Blir inte försäkringen mycket billigare när ni blir 25?
Är väl högre 18-24år om dom ändrat?

Ett tips, kolla Länsförsäkringar. De är överlägset billigast på försäkringen för unga
Har haft de sj sen jag var 20

Instämmer angående Länsförsäkringar. Har haft dem senaste 20 åren och de har alltid varit billigast...för mig iallafall. Jag brukar stämma av en gång per år, även mor märkesförsäkringar och medlemsförsäkringar facket, Lf alltid billigast.

Vad gäller värdeminskning så är det sällan så stora skillnader mellan modellerna inom samma segment. Den är som mest intressant vid försäljning/inbyte och kanske inte lika intressant när det kommer till faktiska vardagskostnader kopplat till bilen.

Edit: med så pass ny bil så skulle jag ha valt en helförsäkring. Det är väldigt dyrt att laga plåtskador, så till vida man inte känner en som kan fixa sådant billigare. En plåtskada som inte fixas drar ner andrahandsvärdet rejält.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.