Bilbyte

12 inlägg 0 nya
Bilbyte

Skulle behöva köpråd. Har en Saab 9-3 Linear Sport -03. I bra skick o har haft den i 5 år o inga rep utom bromsbelägg o ett oljeläckage i packbox.Har gått lite över 16000. Tyvärr drar dem mkt bensin uppåt 1 lit/ mil o jag kör till sommarställe i Norrtälje, dyra resor halva året . Har tittat på beg Skoda Fabia -10, gått ca 10000, som är mer bensinsnål o att äga. Besiktningskillen tyckte jag absolut inte skulle byta bort kvalitet m en småbil, spec beg. Så vad göra ? Är det ett dåligt byte? Nån som har erfarenhet o är Skoda bra ur krocksäkerhet? Villrådig kvinna !

Nej, krocksäkerhet på bilmärket Skoda generellt imponerar inte att döma av ett antal verkliga olyckor.

Det är många som tror att det går att spara pengar på att byta till en snålare bil och det är naturligtvis riktigt om man inte betalar för mycket för den nyare bilen.
Men det kan ju vara andra fördelar med den nyare bilen, men det är det inte i det här exemplet.
1 Liter/mil är dock alldeles för mycket om det nu inte rör sig om mycket körning i stadstrafik eller om bilen är väldigt sliten.
Under förutsättning att bilen är i gott skick så tycker jag att du ska lämna den på ekonomitrimning, den går att köra på 0,6 vid lugn landsvägskörning.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nog inte så många som i verkligheten fixar 0,6 l/mil med en gammal Saab 9-3 och under normal körning skulle jag tro. Bättre att ange realistiska siffror.

Jo Pi, det går, men det förutsätter det jag skrev och den bör vara i gott skick och observera att jag skrev
lugn landsvägskörning.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse - och jag skrev "Bättre att ange realistiska siffror."...

En väl trimmad 9-3 går att köra på 0,8 vid blandad körning, men TS skrev i #1 att det var vid resan till sommarstugan som Saaben tog 1l/mil och det är alldeles för mycket om det inte är hård körning.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ja och det finns väl ingen som kör i landsvägskörning hela tiden.
Realistiskt blandad en Fabia kan ligga på dryga 0,6 och för Saaben dryga 0,8 och även 1.0 liter är inte ovanligt då gemeneman ofta använder bilen till affär och dagis mm ogynnsam körning med kallstarter etc.

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1073612.html

Kan ju vara motorväg till sommarstugan, då är det inte så konstig med ”uppåt” 1l/mil. Om den inte krånglar så hade jag inte bytt den. Man åker ganska mycket bekvämare i en 9-3 jämfört med en Fabia.

Kör min 9-3 2007 bensin på 0,65l/mil ( 15 mil "motorväg")

GRP

Han kanske kör snabbare än dig? Den kanske är automatväxlad och din manuell? Han har inte ens skrivit vilken motor det är

Jag har ägt 8 st Saabar av 9-5 och 9-3 modellerna, allt från LTT till Aero. Både manuella och automat. Sedan, Cab och SportCombi, och jag håller med, drar de 1 l/mil vid långkörning är det nåt fel, alternativt kör föraren väldigt hårt.
Tvärtom för sin tid var de dels en av få bilar som kan med lätthet kunde köra under uppgiven snittförbrukning, och dels en väldigt snål bil vid just långkörning då de ofta var ganska högt växlade.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.