Äldre bil. Kan man köpa?

24 inlägg 0 nya
Äldre bil. Kan man köpa?

Hej hej!

Jag har hittat en superfin Mazda 323 från 1984 som är till salu. Jag älskar hur den ser ut utvändigt och invändigt har försökt att hitta information om bilen men kanske det finns några här som vill/kan dela med sig. Bilen är välbehandlad och har endast gått 9000 mil. Är detta en bil som jag kommer ha en massa fel med, och tål den det kalla klimatet? Den säljs av en bilhandlare så det är kanske ett säkrare köp än från en privatperson?
Jag är ute efter min första bil så vet inte så mycket. Har annars en Volvo xc70 från 2001 som intresserar mig.

Vad ska du ha bilen till? Ska du åka någorlunda säkert ska du välja Volvon, en bil från 1984 saknar mycket när det sådant som nu är väsentligt.
Ska du däremot ha den som en ren entusiastbil kan det ju vara rätt köp, den är ju veteranklassad.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Mazdan åker man med på sommaren, det var en mycket bra bil på sin tid, men inget att åka med till vardags idag.
Volvon är en bra bil att åka i, men väldigt dyr att köra och äga.

323 rostar dom få.
På dom modellerna brukar det inte finnas någon botten kvar på

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Rikard wrote:
Mazdan åker man med på sommaren, det var en mycket bra bil på sin tid, men inget att åka med till vardags idag.
Volvon är en bra bil att åka i, men väldigt dyr att köra och äga.

Volvo är bara trygg och säker men ändå inte kul att köra och får lätt somna. Mazda är alltid kul att köra men bullrig, rost, komfortfjädring är hård är sämre sånt är livet.

Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Vet ju att en bil från 84 har sina brister. Är nog inte ute efter en bil som jag kommer ha flera år framåt utan just en rolig bil som ser ball ut. Här är länken till bilen: https://mobil.blocket.se/annons/sodermanland/mazda_323_skattebefriad_lag_mil__72hk_/80492203

Ska titta på den på måndag. Vem vet kanske den har rostat sönder undertill?

I mina ögon en högst tveksam affär - bl a p g a priset. Har svårt att tro att den bilen har nåt större värde som veteranbil/entusiastbil även om man misstagit sig på sånt även tidigare.

Jag har faktist haft en sån, fast en 85’a, en DX sedan, min var vinröd. Tyvärr var det 30 år sedan och relativt kort ägarperiod så minnet sviktar lite. Det jag minns främst var att bilen var något löjligt lättkörd, koppling, växellåda, det var som att skära i smör. Mycket körglädje var det för den tidens bil iaf. Idag hade jag nog inte köpt en sån för 20K, inte ens för det nostalgiska värdet, så speciell var den inte. Jag hade nog satsat på något mer trafiksäkert idag. Både hastigheten och beteendet i trafiken är 100ggr värre idag än när bilen tillverkades.

Denna kanske är bättre då?
https://www.blocket.se/stockholm/Volvo_V50_2_4_140hk___DRAGKROK___83801446.htm?ca=11&w=1

Finns En xc70 från 2001 men AWD är bortkopplad. Är det lätt att koppla på den?

Troligtvis är Haldexstyrenheten kass=dyrt.

Det är många färgnyanser på den där Mazdan. Krockad? Rostfixad?

Världens vackra... wrote:
Det är många färgnyanser på den där Mazdan. Krockad? Rostfixad?

Har nog med ljuset att göra

Zoomade lite i bilderna på Mazdan. Är nog inte så välbevarad som man först kan tro. Huven/fronten ser lite knölig ut, rost i nederkant på dörrarna... Döljer nog sig mer om man synar den ordentligt. Nä, glöm den. Inget jag skulle köpa som vare sig bruksbil eller veteranbil.

Alt XC70? OJ, det var kontraster! Med "bortkopplad awd"... Trasig är nog rättare sagt. Som FXX redan sagt, DYRT att laga... Glöm även den.

Av dom du hittills funderat på är V50 mest vettig. 2.4 har visserligen hög skatt och förbrukning, men är ändå den motor jag skulle välja pga att den är mest driftsäker och låter gött. Har annars hört många som haft motorfel på V50 med både 1.8 och D-motorerna. En bekants son som jobbar på Volvoverkstad kommenterade det med att V50 haft mycket problem... Därför känns 2.4 mest "skottsäker". Men det är en chansning med alla bilar i den här prisklassen...

Ok... Mazdan var ett önskeköp men det är inte värt det. Dessutom brinner det inte i knutarna.
Tack för att ni svarat och delat med er! =)

Jag skulle tveklöst satsa på mazdan därför att det är en bra och billig slit och slängbil som man med lätt kan köra några år sommar som såklart vinter och sedan sälja bilen vidare och tänka att har jag har åkt riktigt billigt. Värdeminskningen på denna 35 år gamla mazda är försumbar relativt de andra bilarna så köp mazdan!

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Skallagrim wrote:
Ok... Mazdan var ett önskeköp men det är inte värt det. Dessutom brinner det inte i knutarna.
Tack för att ni svarat och delat med er! =)

Alltså, vill du gärna ha Mazdan, åk dit och titta på den. Men syna den noga i så fall, speciellt efter rost. Känns den ok, pruta! Jag tycker den är för dyr. Men det beror ju på skicket... Jag har ju inte sett bilen, annat än via länken. Ser den bra ut, bjud hälften av vad dom begär, få se vad dom säger och vad priset kan landa på...

Flera har tydligen med hjälp av bilder förutsatt att bilen är sönderrostad.
Jag tycker snarare att sannolikheten att den är i gott skick är mycket större. En bil som är 35år och fortfarande finns i livet är troligen ytterst välbevarad och pedantiskt skött.
En mångfalt roligare och unikare bil än en Volvo.

Visst kan man köpa gamla bilar, som här. En sådan Lexus skulle jag inte säga nej till, kvalitet i längden.

https://teknikensvarld.se/lexus-ls-400-mot-mercedes-s-350/

Tycker denna verkar vara ett bättre köp än den 323 som det pratas om.

https://www.blocket.se/alvsborg/Mazda_323_4800_mil___1_Agare___Avbetalning_By_83876444.htm?ca=7&w=3

Fast om man tänker använda bilen dagligen och även vintertid så skulle jag inte ge många pengar för en gammal Mazda. Vi har haft en likadan Mazda som i Shoguns länk men halvkombi-modellen och den hade också bara haft en ägare före oss men nog rostade den alltid. Mekaniskt fungerar dom ju rätt OK relativt sin ålder men rosten tar sitt helt klart.

Shogun wrote:
Tycker denna verkar vara ett bättre köp än den 323 som det pratas om.
https://www.blocket.se/alvsborg/Mazda_323_4800_mil___1_Agare___Avbetalning_By_83876444.htm?ca=7&w=3

Den är ju inte all lika ”frän” som den gamla från 1984

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.