Vi Bilägares forum

Drivknut Kia Pride

Drivknut Kia Pride

I ett ögonblick av frånvarande sunt förnuft köpte jag en Kia Pride av en bekant för nån vecka sen. Bilen är besiktad och behöver "bara en drivknut och ett hjullager". Nu har delarna kommit från sydligare breddgrader och jag har lyft bort hjulspindeln. Tanken är att ta med den till någon som har verktyg att pressa lager med.
Nu trodde jag det skulle bli ren barnlek att byta drivknuten trots att jag aldrig gjort det tidigare. Jag köpte en avdragare från Biltema, http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bilreservdelar/Drivlina/Drivknut/Drivknut/Drivknutsavdragare-2000022654/ .
Som jag förstår det ska den pressa in knuten mot mitten av bilen så att låsringen hoppar ur spåret in i knuten. Det verkar inte hända...

Ska man rycka ur axeln ur växellådan och spänna den i ett skruvstycke och ge knuten ett par hammarslag?

Uppdaterat: 2015-08-05 13:31

Kommentarer

Ja Lennart, men ryck inte i drivaxeln, då finns risk att inre knuten hoppar isär, knyck till mellan knut och låda med nått bändande verktyg, ibland hoppar den loss hur enkelt som helst, ibland måste man dit med 2 verktyg för att få till knycken rakt ut.

Hissa bilen så högt du kan på den sida du mekar, då rinner inte växelådsoljan ur, nivån brukar ligga halvvägs upp på axeln.

Uppdaterat: 2015-08-06 00:17

Jag ska prova en annan grej först, nämligen att sätta muttern innanför avdragaren. Vaknade vid fyra och tänkte att jag borde gjort så.

Uppdaterat: 2015-08-06 08:06

Jag plockade ur drivaxeln för att kunna jobba på bänken istället. Fick inte knuten att släppa från axeln ändå så jag petade sönder hulhållarna och sågade två jack i knuten och knackade bort "halvorna".
Bild borttagen.

Nu har jag försökt få dit den nya knuten på axeln med svett och ilska som enda resultat. Nån gång ska jag lära mig att inte skruva med gamla bilar.

Uppdaterat: 2015-08-09 14:13

Jag har gjort nya försök att få dit knuten, men splinesen verkar lite väl motsträviga. Funderar på att köpa en begagnad axel på skroten.

Uppdaterat: 2015-08-10 21:02

Den nya knuten vägrade komma på plats så jag köpte en beggad drivaxel från skroten. Nu går bilen att köra.

Uppdaterat: 2015-08-14 10:55