Vi Bilägares forum

Verkstadstips: klimatfel.

Verkstadstips: klimatfel.

Hej forumbor!

Tänkte få in lite tips om repverkstäder som kan klimatanläggningar. På min Nissan Primera (2001) finns ett svårlöst fläktfel som ingen riktigt lyckas fixa. Anläggningen i bilen är automatisk och ska upprätthålla förinställd temperatur, men beter sig konstigt: blåser både varm och kall luft samtidigt från olika utlopp, reagerar inte på förinställd temperatur med rätt fläktstyrka, ignorerar inställningar för vilka utlopp som ska användas osv. Bilen har varit inlämnad på ett antal verkstäder, och diagnosen har varit allt från fläktmotor, elektronik och tempgivare till kondisläckage. Och säkert kan det röra sig om flera fel samtidigt, då det efter vissa inlämningar har känts fungera bättre, men lagat är det inte. Dessa halvlagningar har dock kostat både tid och pengar, och någon med kompetens om just klimatanläggningar hos japanska bilar med ett antal år på nacken har nog aldrig varit inblandad.

Kan någon tipsa om en lämplig verkstad i mitt fall? Är själv i Uppland, så gärna Mälardalen med omnejd, men kan tänkta mig en större sväng om det finns någon med spetskompetens längre bort.

Uppdaterat: 2020-09-20 12:17

Kommentarer

Har väl inga konkreta tips, men det låter ju som själva automatiken inte är riktigt frisk. Oftast, iaf på äldre bilar sitter den ihop med knapparna, man tar ut enheten, drar ur kontakten och sätter i en ny, tex en från skroten, borde inte kosta många kronor till en så gammal bil.
Men från automatiken går ju kablar till allt som berör den, kompressor, fläkt, spjällmotorer, givare mm, så det kan ju vara nått yttre som stökar, så automatiken får spel.

Nu är den bilen lite gammal, men en kompis har ett datorprogram (samma som bilverkstäder har) och med den kunde han gå in i enheten på min BMW från -05 och kolla alt, tex givares värden, köra alla spjällmotorer separat en o en. Den kunde även köra ett testprogram och ge ev felkoder.

Uppdaterat: 2020-09-20 19:23

Jag kom i närkontakt med liknande strul i en skapligt ny Passat för ett tag sedan. Kunniga tekniker slet sitt hår. Lite googlande avslöjade att Passater skapligt ofta råkar ut för att värmepaketet täpps igen. Då blir det snurrigt med värmen. Bilen det handlade om när jag blev inblandad fick ett nytt värmepaket och då försvann problemen.

Uppdaterat: 2020-10-02 23:33