Trasig drivknut?

4 inlägg 0 nya
Trasig drivknut?

Skulle byta en komplett dämpare mot min gamla som råkat ut för fjäderbrott. Beställde en ”ny” stötdämpare från en skrot som skulle passa till min bil (audi a3). Monterade dämparen och det verkade passa som det ska. När jag sedan hissade ner bilen och skulle åka så la jag i drive och hör ett väldigt högt skorrande/skramlande ljud och bilen driver inte. Ljudet uppstår bara i drive och reverse medan park och neutral funkar som det ska. Det visade sig att stötdämparen hade fallit igenom och låg tryckt mot drivknuten. Det går att snurra hjulet när parken ligger i. Finns det en risk att det är växellådan som gått sönder med tanke på det skramlande ljudet? Eller kan det vara drivknuten som gått sönder? Är okunnig så all hjälp uppskattas! Tack i förhand.

Det finns risk att drivknuten hoppat isär under monteringen. Sånt kan hända under montering av fjäderben om man har otur. Att sätta ihop en isärhoppad drivknut kan vara väldigt pyssligt. "Stötdämparen hade fallit igenom"... Kan du förklara tydligare? Jag skulle gissa på att bästa sättet att lösa bekymret blir att göra ännu en utflykt till skroten, denna gång för att skaffa en drivaxel.

Skruvade åt fästet mellan stötdämparen och styrspindeln rejält, men Stötdämparen föll ner när jag sänkte bilen vilket resulterade i att den trycktes emot drivknuten. Jag jämförde stötdämparna i efterhand och märkte att den nya är en halv centimeter smalare på omkretsen vilket kan vara anledningen till att den ”föll igenom” styrspindelns fäste. Ursäkta för otydligheten. Behöver jag även byta drivaxeln även om det bara skulle vara drivknuten som gått sönder?

Om du la i växeln och det lät illa utan att bilen rullade i D/R så har nog drivaxeln hoppat ur i växellådan.
Axeln är bara tryckt in i lådan, och har ett fjädrande clips som håller den på plats, så den kan hoppa ur.
Alternativt har inre eller yttre knuten hoppat isär.

En undran: Finns det inget stopp på stötdämparen som gör att den bara kan gå ner i spindeln dit den ska ??

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.