Vi Bilägares forum

Serviceindikator som tänds för tidigt

Serviceindikator som tänds för tidigt

Hejsan,

Hoppas att det finns någon VW-ägare här som vet hur det ska/bör fungera med serviceintervallen på en nyare VW T-Roc uthämtade i slutat av 2021.

Servicen på min bil är uppdelad i två delar, oljeservice och inspektion. Vad jag tidigare fått veta ska det vara 2 år tills första inspektion ska göras (därefter 1 gång/år) och ungefär lika lång tid till oljeservice. Intervallet för oljeservice är visserligen flexibelt så där kan det förstås påverkas lite av körstil etc. Vad jag har hört ska däremot intervallet för inspektion vara fast och borde väl därför inte dyka upp nästan ett halvår för tidigt? Den auktoriserade verkstaden ger bara diffusa förklaringar i stil med att om bilen säger att det är dags så är det inte något som går att göra något åt utan den vet bäst. Men min känsla är att man missat att nollställa räknaren vid leverans så att bilen börjat räkna serviceintervallen redan från fabriken där den stod och väntade på delar i flera månader under pandemin. Vad tror ni? Någon som vet ifall inspektionen alltid ska bestämmas utifrån en fast tid och inte påverkas av ifall oljeservicen behöver göras tidigare eller inte? Det måste ju gå att få fram exakt information om hur lång intervall det ska vara till första inspektion någonstans ifrån men verkstaden är inte samarbetsvillig. Nämnas bör också att bilen är en riktigt lågmilare så miltalet kan inte på något sätt ha varit avgörande för att inspektionen ska göras i förtid.

Uppdaterat: 2023-07-04 18:40

Kommentarer

Om du köpt den fabriksny så har jag för mig att första servicetillfället är efter 2 år eller 3000 mil. Sen ändrar man lite i o m dessa s k serviceinspektioner som inte nödvändigtvis måste följa normala servicar. Fortfarande gäller max 2 år eller 3000 mil till en ordinarie service inkl oljebyte men hur man räknar serviceinspektionerna är jag inte riktigt på det klara med. Däremot kan inspektionen dyka upp bara nån månad efter en ordinarie service vilket i mina ögon är lite märkligt. Nån annan kanske är mera hemmastadd vid dessa inspektioner (i mina ögon bara nåt som dom vill tjäna extra servicepengar på utan egentligt jobb).

Uppdaterat: 2023-07-04 18:52

Jo det är vad jag också fått veta tidigare, att första servicetillfället ska vara efter 2 år eller 3000 mil. Men nu verkar bilen av hittills okänd anledning vilja ha denna första service (både oljeservice och inspektion) redan efter drygt 1.5 år istället för efter 2 år. Och som sagt kan ju kanske oljeservice inträffa något tidigare beroende på körsätt, korta turer och många kallstarter etc. Men om det nu stämmer det verkstaden säger att bilen själv mäter oljans kvalitet så borde inte heller oljeservicen inträffa i förtid i mitt fall, då jag lät göra ett extra oljebyte redan efter drygt ett år. Så oljan som nu är i bilen är bara ca 6 månader gammal och har gått ett par hundra mil. Vid detta extra oljebyte nollställdes inte serviceindikatorn men det borde ju ändå snarare förlänga än förkorta tiden till första service om oljan byts en extra gång ifall nu bilen själv mäter oljans kvalitet (vilket jag dock själv tvivlar på att den gör).

Oavsett hur oljeservicen beräknas så förklarar det ju inte det faktum att även meddelande om att inspektionen snart behöver utföras visas på displayen, då den bara ska gå på tid vad jag har förstått. Möjligen också en övre gräns för antalet mil även för denna kan jag tänka mig men det lär ju långt ifrån ha uppnåtts i mitt fall. Körsättet ska i alla fall inte påverka när inspektion ska utföras.

Uppdaterat: 2023-07-04 22:52

Jag har vid ett tillfälle också varit med om att man slarvat med "nollställning" av serviceindikatorn och om jag inte minns fel så var det i samband med nyleveransen av bilen så det är fullt möjligt att detta drabbat även dig.

Uppdaterat: 2023-07-05 08:47

De flesta bilars service idag är bara hittepå för att dra in pengar, och hot om att garanti mm inte ska gälla.
Det finns optiska givare som kan se skicket på oljan, vet att vissa Ford har de.
Men fråga din verkstad var givaren sitter och hur den fungerar. Vore kul att höra svaret (gissningsvis finns det ingen)
När man säger "bilen känner av det" är det nog bara en gissning.

Uppdaterat: 2023-07-05 10:43

Håller med fullt ut Rikard. Jag tvivlar på att jag någonsin kommer att hitta någon som kan berätta vart givaren som mäter skicket på oljan faktiskt sitter och hur den fungerar.

Uppdaterat: 2023-07-05 20:43