Prius-batteri (-07-08) dör varje vinter

6 inlägg 0 nya
Prius-batteri (-07-08) dör varje vinter

Hej!

Jag och min flickvän har ett återkommande problem varje vinter - vårt batteri dör.
Vi har nu gått igenom 3 batterier(!) - i snitt ett nytt batteri varje år.

Jag har en bra hjälpstartare och jag har även köpt en bra laddare som kan ladda batteriet; vilket räddade oss förra vintern. Då laddade vi batteriet 1 gång i månaden ca. 8 timmar på min arbetsplats i 4 månader (från januari till april) och då funkade batteriet under hela sommaren och hösten fram till för ca. 3 veckor sedan - då det var stendött.

Min fråga till er andra Priusägare av den här äldre modellen: Dör ert batteri också när man åker bil ca. 1 gång/veckan och korta sträckor (ca. 1,4 mil)?

Är det helt "naturligt" att batteriet dör med vårt sätt att köra för en äldre Prius (med dessutom det mindre 12V batteriet Priusar har) eller är det något annat fel på bilen?

Tips och råd mottages tacksamt!

Börja med att mäta dels laddningsspänning vid både tomgång och motorvarv motsvarande körning med normal belastning, dels viloförbrukning 10 minuter efter att all belastning stängts av. Lämna alltså batteriet kopplat för mätning tillgängligt utan att öppna dörrar osv. som kan aktivera elektroniken på nåt sätt.
(Det sitter väl inte en drivmedelseldad motvorvärmare i bilen?)

Kör du bara 1,4 mil i veckan, dvs under 10 mil i månaden under vintern så är nog stödladdning ett måste.

Ja med det körmönstret så lär inte batteriet må bra utan laddning.

Tack alla tre!
Jag vet inte om jag kommer kunna genomföra hela den test av laddningsspänning, men, vi har haft den hos mekaniker som har testat den med sina instrument för att se om elen gick någon "annanstans" (= läckte). Det visade det sig att den _inte_ gjorde.

Det låter mer rimligt med tanke på allt som har hänt nu att det mer eller mindre skulle vara vårt körmönster.
Jag tänkte att det kanske hade varit skönt att se att det inte är "ovanligt", utan snarare en vanlig företeelse för bilar som har mindre 12V batterier.

Men tack hörrni. Vår mekaniker ska installera en sådan där manick som laddar bilen via uttaget i karossen där fram (kupé- och motorvärme-uttaget).

Samma för syrran. Dom åker nog knappt en mil i veckan med deras Prius II. Får ladda batteriet stup i ett.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.