Vi Bilägares forum

Golf 6 1.6 TDI - AC som gick inte att fixa.

Golf 6 1.6 TDI - AC som gick inte att fixa.

Hej. Har köpt min första begagnat VW Golf variant 1.6 TDI 2011. AC funkade inte och tog jag den till en verkstad i GBG (känd kedja).
1- Första diagnos var att kompressorn ska bytas ut. Fick 2 offert för begagnad (3.5K) och ny (5.5k). Jag accepterat offerten för begagnat. Gick ut med fungerande AC, men den dog inom ett par dagar.

2: Gick tillbaka och fick en ny diagnos att Kondensorn ska bytas. 5.2k. Accepterat offerten och de gjorde bytet.

3: När jag hämtade bilen, AC funkade inte (var på plats på verkstaden). De tog bilen, testade allt, och kollade me VW. De kom med besked att VW säger att man måste ha en ny kompressor eftersom begagnat kan ta in luft i systemet. 3000Kr för att uppgradera den begagnat till en ny kondensorn. Accepterat igen på Tisdags.

4: Igår ringde de och sa att det hjälpte inte även med en ny kompressor (den tappar kraft snabbt), och bad mig att komma nästa Måndag för att diskutera en lösning (De gav upp, inga fler reparationer, vi snacka pengar). Den sista 3000Kr är inte betald än , men betalde 8700Kr så länge och ingen fungerande AC.

Fråga 1: Vad är det som gäller i det här situation? Fullt Återbetalning? Hade varit du vad skulle du krävt?

Fråga 2: Förslag på en bra AC specialist i Göteborg som verkligen kan AC?

Tack på förhand för era svar.

Mannen utan AC.

Uppdaterat: 2020-06-27 21:56

Kommentarer

Har du nyss köpt bilen?
Då har du väl 3 månaders garanti om du inte köpt den av en ”kompis”
Har du köpt den av ”kompisen” eller du haft bilen längre så är det bara att bita i det sura äpplet.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Guran skrev:

Har du nyss köpt bilen?
Då har du väl 3 månaders garanti om du inte köpt den av en ”kompis”
Har du köpt den av ”kompisen” eller du haft bilen längre så är det bara att bita i det sura äpplet.

Men det vanligaste är att kondensorn, som sitter i fronten på bilen framför kylaren är trasig, den fräts sönder av salt och stensprut.
Att behöva byta kompressor för att kondensorn är trasig är bara trams.
Så jag tror du blivit lurad två gånger då troligen felet är att kondensorn, den som ser ut som en kylare och sitter längst fram i paketet med kondensor, oljekylare, intercooler och kylaren, är trasig.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Tack för svaret Guran. Köpt det på Blocket, och visste att AC funkade inte (tänkte att det är bara fylla på kylmedel).

Mycket möjligt att det var bara kondensorn som behövde bytas, men problemet nu att de bytte allt, och ändå funkar inte AC. Har jag rätt att kräva 1: Reparera på VW och fakturera verkstaden som lyckades inte. eller 2:Återbetala allt ?

Uppdaterat: 2020-06-27 22:17

Bla VW har ju haft kompressorer som går sönder om det inte finns nått kylmedel i (direktdrivna tror jag) så det är inte omöjligt att både kompressor och kondensor varit trasiga.

Jag skulle be de montera tillbaka de gamla delarna och få tillbaka alla pengar, sen åkt till en annan verkstad.

Uppdaterat: 2020-06-28 12:18

Tror tyvärr inte du får tillbaka pengarna....
Hade en tidigare bil inne på märkesverkstad för att ac:n slutat fungera...första gången sa dom det är bara fylla på ac:n vilket gjordes ,funkade när jag körde därifrån...men efter ett par dar samma igen...åkte tillbaka och sa det måste va en läcka nånstans....dom bytte förångaren påstod dom hittat felet... samma igen efter ett par dagar... påpeka igen om att det måste va läcka...men dom höll ej med mig....dom bytte spjällmotor till fläkten och påstår igen dom hittat felet... samma visa igen... tillbaka får dom att testa efter läckage men dom hittar inget...fyller på igen och påstår nu funkar det....efter 8 verkstads besök och 11400 fattigare säger jag att nu får det va nog....
Lämnar in till en annan mindre märkesverkstad och berättar problemet....dom hitta felet direkt...stort hål på ac-röret...
Åkte tillbaka till förra verkstaden å krävde pengarna tillbaka samtidigt som jag visade upp det trasiga röret....fick ingen ersättning för dom sa att jag kan inte bevisa att delarna dom bytt var fel fria....
Ac:n funka dom ytterligare 6åren jag ägde bilen...
SÅ BYT VERKSTAD.....

Uppdaterat: 2020-06-28 17:43

Alltid skriva papper eller offerter samt kolla reperationsvilkor för verkstaden.
https://www.fordonsverkstader.se/for-dig-som-bilagare/

Aldrig betala innan uppdraget är klart. Sedan har du 12 månaders garanti på jobbet.

Uppdaterat: 2020-06-28 18:28

Tack allesammans, vi träffades halvvägs och de fick behålla hälften och fick tillbaka hälften. Mycket märkligt att även VW hittade inte felet när verkstaden tog bilen ditt och allt var grönt i deras system, så jag får testa någon annanstans senare.
Viktigaste är att jag lärt mig att betala alltid med faktura efter allt är klart, så det bli lättare att strida fakturan ifall det funkar inte.

Uppdaterat: 2020-06-29 20:04