Vi Bilägares forum

framdäcken passade inte, blanda storlek?

framdäcken passade inte, blanda storlek?

Hejsan, jag stötte på ett problem igår när jag skulle byta till de nya (begagnade) vinterdäcken jag precis köpt. De var mindre än vad som satt på, men enligt internet så skulle de funka. 

Min bil är en -06 Saab 9-5 Vector sportcom, däcken jag kört med hittils är 225/45 r17 sommardäck, och de jag köpte är 195/65 r15 dubbdäck. Bakdäcken gick på utan problem, men fram så var bromsarna för stora för att däcken skulle gå på. I skjulet så har jag ett par dubbdäck på 215/55 r16 jag ska prova sätta på fram. Jag vet inte om de går på än, men om de gör det, får jag lagligt köra så? Är det skadligt för bilen på nåt sätt, farligt för mig att köra? Jag kollade en däckjämförarsida och diametern skiljer bara 1.2%, så känns som att det kanske är ok? 

Till saken hör (typ) att jag bor ensam mitt ute i skogen, jag har 35min bilväg till närmsta stad, och jag är sjukskriven och arbetslös. Så om jag kan komma undan utan att behöva köpa nya däck, igen, så vore det toppen, men oavsett så måste jag kunna köra in till stan för att köpa dem, i absolut värsta fall får jag sätta på sommardäcken igen.. 

Jättetacksam för all hjälp jag kan få, så snabbt jag kan få den. Aningen strandad här ute nu. 

 

Tack! 

/Gabbie

2021-12-02 11:33

Kommentarer

Ja, om de går på utan att ta i, så är det egentligen inget problem.
Finns ju bilar som har olika storlek fram/bak, men det är oftast bakhjulsdrivna med bredare däck bak, men samma omkrets.

2021-12-02 14:04

215/55 r16 ger inga problem på 9-5, det har jag kört med många gånger!
Du ska inte ha breda däck om du bor i skogen, minns Erik Carlsson som hävdade att ett av skälen till framgångarna i skogen på vintern var de smala däcken!

2021-12-02 14:20
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre