Dammtorka repkänslig plast invändigt i bilen

12 inlägg 0 nya
Dammtorka repkänslig plast invändigt i bilen

Hur gör ni pedanta bilägare när ni dammtorkar den repkänsliga plast som finns i många moderna bilar? Speciellt svart och blank plast är ju oerhört lätt att repa sönder på en enda städning om man använder fel metod. Mikrofibertrasa, våt eller torr? Och hur viktigt är det vilken mikrofibertrasa man köper, finns ju i många prisklasser och utföranden på själva väven. Antar att det är större risk för repor med billigare varianter.

Dammvippa som enbart är för det ärendet och sedan en alltid tvättad mikrofiber duk. Torka även rent runt om innan först så ingen skit kan trilla dit.

Dammvippor har jag dåligt koll på, finns väl olika material i sådana också så då gäller det att hitta en som man tror inte ska repa.

Och en torr microduk menar du då?

Hur hårt torkar du, om du nu repar plast med en microfiberduk?

Börja med att dammsuga och torka sedan, med precis vilken microfiberduk som helst.

Tror att det menas plast som ser ut som pianolack och då kan säkert en dålig microfiberduk repa.

En enkelt sätt att testa en mikrofiberduk är att gnugga den mot baksidan av en CD-skiva, syns det repor i plasten så är risken stor att duken också repar plastytor i bilen.

Tyvärr repas plast med pianolack, alltså svart glänsande plast, väldigt lätt och det kan räcka med nariga fingrar eller en vanlig disktrasa. Några andra råd än att ta det försiktigt och inte putsa mer än nödvändigt, har jag inte.

Jag brukar använda tryckluft tillsammans med dammsugaren när jag städar bilen, så när jag våttorkar med microfibertrasa, är det mesta skräp/damm redan bortblåst.
Nu har jag inte svart, men valnötspaneler i äkta plast, dom får lite Sonax flytande hårdvax efter städningen, och blir som nya.

Magpie:
Man behöver nog inte trycka så hårt för att fina repor ska synas i plast med pianolack. Vissa microdukar känns ju också ganska sträva så det gäller väl att hitta en duk med rätt kvalitet också. Tryckluft före avtorkning kan ju vara ett bra sätt att se till att man inte drar omkring små sandkorn eller andra sträva föremål som kan ha landat på plasten. Vad jag har börjat göra på senare tid är att använda duken mer eller mindre som en dammvippa, dvs. jag trycker ingenting på duken utan håller bara i den i ändarna och låter dukens egen tyngd göra jobbet. Och då använder jag en torr duk. Så länge det bara är damm man vill ta bort så fungerar det ju.

Har också blanksvarta paneler i min bil och lyckats repa dem med en microfiberduk. Brukar använda en duk som är avsedd att torka av skärmar och glasögon. Den funkar betydligt bättre.

Använder Tershines produkter...
Fuktar med deras APC på deras microfiberduk,på känsligare ställen APC på deras duk för glas...
Funkar bra och luktar gott

Så en bättra fråga hade varit... Hur återställer man det, fixar till det att bli snyggare!

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.