Vi Bilägares forum

Bytt bromsar på en Volvo med elektrisk handbroms.

Bytt bromsar på en Volvo med elektrisk handbroms.

Tänkte bara dela med mig av en ny erfarenhet.
V70 -10 behövde nya klossar bak. Googlade på ämnet, en film visade hur man använde en dator för att lossa bromsarna, men man sa även att det gick att skruva bort motorn och manuellt skruva in handbromsmekaniken, eller med ström köra motorn, det skulle gå med ett 9 volts batteri, men jag använde ström från ett bilbatteri.
Lossade kontakten på motorn och anslöt kablar med 2 isolerade krokodilklämmor, la kablarna mot varsin pol på batteriet. Motorn började surra nån sekund, minskade i fart o stannade.
Kände på skivan, Jag hade nu dragit åt handbromsen. Vände polerna och körde motorn ca 10 sek, nu gick det att lossa och plocka av oket. Klämde kolven med en polygrip, den gick in några mm, körde motorn 10 sek till, kolven gick in en bit till, körde några gånger till jag klämt kolven i botten.
Bytte klossarna, satte på oket, gick in i bilen trampade på pedalen några gånger tills den blev stum.
OBS !! Trampa aldrig en bromspedal i botten, utan ta flera korta tramp.
Sen körde jag motorn med batteriet igen, hade ju från början noterat polariteten, så nu körde jag motorn för att dra åt handbromsen. Efter en stund blev det motstånd och motorn stannande = handbroms åtdragen, körde några sekunder åt andra hållet, och den lossade. Provade flera gånger så jag fick in känslan hur mycket den skulle lossa.
Provkörde bilen och allt funkade perfekt.

Uppdaterat: 2020-04-05 22:23

Kommentarer

Fin info.

Uppdaterat: 2020-04-05 22:28
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Har dock ingen aning om det är översättningsbart till andra bilmodeller.
Men det är väl bara att prova, det kan väl inte hända mer än att motorn brinner upp ;)

Uppdaterat: 2020-04-05 22:37

Rikard, motorn brinner nog inte, det krävs ganska lång belastningstid för att det ska hända och innan det händer märker man ju om den blir varm.
Men det är viktigt att komma ihåg att avlägsna alla anslutningar till bilen innan man tillför någon extern strömkälla och det gäller ju all utrustning som man vill prova. Att få in spänning "bakvägen" är sällan nyttigt.

Uppdaterat: 2020-04-06 08:32
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Trampningen på bromsen vid luftning eller som i detta förfarande med små tramp.

Det normala under bilens livstid är att man bara använder ca Max 50% av slaglängden för huvudcylindern.

Därför kan det ofta bildas en vändkant av smuts/rost i detta område som aldrig används vid den dagliga användningen.
Därför småtrampa med korta tramp annars kan det finnas risk för att kolvtätningen skadas på denna ”rost”kant.
Och vid luftning använd ett billigt biltema kit så slipper man risken med att trampa på pedalen.

.
Och Rickard om det bara går två trådar till denna handbromsmotor på oket då bör det fungera som du säger på andra fabrikat också och bara svitcha mellan plus och minus på krokodilklämmorna och vara uppmärksam på ljudet på motorn.
Ja en bra idé om man inte har obd instrument.

Uppdaterat: 2020-04-06 09:05
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Finns en anledning till, förutom den MSO beskrev utmärkt.
Vissa bilar har säkerhetsventiler, äldre i huvudbromscylindern, nyare i ABS enheten, som slår till om mottrycket i en krets saknas när pedalen går i botten eller längre än normalt.
Tänk att ett rör eller slang går av när man bromsar och pedalen försvinner längre ner, då stänger säkerhetsventilen den kretsen, så att man inte vid fortsatta bromsningar ska trycka ut bromsvätskan genom den trasiga kretsen.
På äldre bilar fick man plocka isär huvudbromscylindern och återställa ventilen manuellt, på nyare behöver en dator anslutas till ABS enheten för att återställa.
Det är inget vanligt problem, men en massa onödigt bök om man råkar aktivera en ventil.

Uppdaterat: 2020-04-06 10:57