Vi Bilägares forum

Byta pump styrservo Ford Focus -08?

Byta pump styrservo Ford Focus -08?

Hej
Då var det dags igen med nya fel på Forden... OK, 9 år, men bara 10700 mil...
Varningslampa tändes för tre veckor sedan med info i displayen: Fel! Servostyrning fungerar inte. Men det gjorde den, och gör fortfarande. Åkte till Ford som läste ut felkoden för något som heter Rattvinkelgivare, de försökte programmera om den och släcka felet, men det gick inte. OK, bokade tid för byte av sensorn som tydligen sitter någonstans under instrumentbrädan längs med rattstången. Hade bilen inne idag, men det visade sig att det inte var fel på sensorn. Kostade inget, vilket var vänligt. Nu föreslår man i stället byte av servopumpen, till det facila priset av 7200:- varav 1600 arbete, 5600:- för pumpen. Går att hitta beggad på skroten för 2500:-, men låt oss säga 3000:- för en som inte har alltför många mil på nacken.
Så, är den enkel att byta? Krävs någon form av omprogrammering? Jag har väl inte tummen mitt i handen, men har knappast skruvat nyare än gamla Volvo av 80-talsstuk. Jag antar - tycker själv - att priset är rimligt, men det svider på en gammal Ford utan större värde. Och sedan funderingen, eftersom felkoden i instrumentet tydligt pekade ut sensorn, kan man vara säker på att det verkligen är pumpen?? Har googlat, men hittar faktiskt inget av värde, så försöker här.

Uppdaterat: 2017-03-17 19:21
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Kommentarer

Är det elektrisk eller hydraulisk servostyrning?

Uppdaterat: 2017-03-18 09:02

Skulle gissa på elektrisk för på min tidigare Focus -07 kunde man med ett par knapptryckningar ändra "motståndet" i ratten. Gissar att detta är enklare med elektrisk servo.

Uppdaterat: 2017-03-18 10:21

Då finns det säkert en sensor i elservot som ska samarbeta med rattvinkelgivaren. Låt dom byta, blir det inte bra så får dom stå för kostnaden.

Uppdaterat: 2017-03-18 11:20

Tack. då låter jag dem göra det. Har googlat lite och det är tydligen nån sorts semihydrualisk variant där det finns en elektronisk pump, men med en integrerad oljebehållare... Finns problem, men då brukar skiten kollapsa helt så man har olja överallt. Tyckte bara det lät skumt. Priset känns inte så tokigt, även om den sitter ganska lättillgängligt till (tror jag mig ha förstått)

Uppdaterat: 2017-03-18 18:08
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Frågan är ju hur länge? Barnen lånar bilen emellanåt, och att helt plötsligt bli av med styrservot vill jag inte att de ska råka ut för. Vore det bara jag som körde så kanske jag skulle vara benägen att chansa. Men jag byter nog inte akut direkt nu.

Uppdaterat: 2017-03-18 19:32
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt