Diesel

12 inlägg 0 nya
Diesel

Jag vill använda vettig miljövänlig diesel till bilen där råvaran är norsk olja som är raffinerad i Norden. Vart ska man vända sig?

Aun

Välkommen till forumet! Företrädesvis till svenska petroleumföreningen eller vad det heter. Där är väl alla svenska drivmedelsleverantörer medlemmar.

Problemet är att det är motsägelsefullt med miljövänlig diesel från Norsk olja.
Ingen oljeprodukt är miljövänlig, inte heller bilen sedan kan jag se att det ändå känns bättre med olja från Norge än från Ryssland eller Venezuela.

*Robban

Vill man köra väldigt klimatsmart ska man tanka HVO100 istället för fossil diesel. HVO100 kan användas i alla dieselmotorer. HVO100 säljs av de flesta oljebolagen stora som små tex Preem, OKQ8, Circle K etc. Läs på resp bolags hemsida så hittar man ställen där man kan tanka denna smarta diesel. Googla på HVO100 så finner man minst ett 80 tal mackar som har HVO100.

https://www.colabitoil.com/exempelsida/hvo100/

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Ni som kör på HVO100, hur är det med tillgången på det nu? Har av det jag läst fått intrycket att det är brist på ren HVO sen det blev krav på viss inblandning i all diesel, vad det nu hette...

HVO100 finns på flera mackar i och kring Göteborg iaf.
Samt även dom som kör med 40-50% HVO100 blandat med Diesel.

OK, så det har inte märkts av nån brist då.

Ang. TS fråga, tidigare var det väl främst Statoil som körde med norsk olja. Statoil blev Cirkle K, men jag vet inte hur det är med bränslets ursprung idag...

HVO100 kanske låter bra om biltillverkaren godkänt bränslet men tillgången är fortfarande väldigt tveksam - har i alla fall inte sett några mackar med den blandningen i mitt närområde. Så nog lär man fortfarande få leta noga för att hitta detta. Fungerar i bästa fall hemmavid men svårare när man är på resa.

Pi:
Det finns många fler HVO100 pumpar i Sverige än man tror. Skulle det mot förmodan inte finnas en HVO100 pump i din närhet så är jag helt övertygad om att du passerar många pumpar varje vecka när du är ute och kör och då kan man passa på att tanka fullt varje gånga man passerar pumpen även om det bara går i några få 10 tals liter varje gång så blir det mycket på totalen. Klimatprofessorn den kände, Johan Rockström, sa på radio härom halvåret att ”varje bortvald koldioxidatom räknas och gör skillnad” dvs det lilla du och jag gör betyder mycket.

I vilken stad / samhälle bor du? Jag tar reda på närmsta HVO100 pump åt dig om du berättar ungefär var du bor.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Inte för att vara så'n men koldioxid är väl en molekyl som består av kol- och syreatomer?

6.15

Pinjong:
Självfallet är det precis som du säger. Tack för att du rättade till mitt tryckfelsnisse lapsus. Varje kolatom räknas borde det självfallet stå.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Från 01/01-2020 börjar kravet gälla om att man vid tankstället ska kunna se ursprung och klimatpåverkan på det drivmedel man tankar.

Se http://www.vibilagare.se/nyheter/miljomarkning-vid-pumpen-2020

St1 har information om ursprung på sin hemsida.

Se https://www.st1.se/privat/drivmedel/drivmedel/ursprungsinformation

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.