Vi Bilägares forum

Rönnqvist båtbottentvättmedel

Rönnqvist båtbottentvättmedel

Svårt att få bra bilder med telefonen men jag gjorde ett försök. Lite före-efter bilder efter min båtupptagning idag då jag använde Rönnqvist båtbottentvättmedel på den gula smutsranden vid vattenlinjen. Ingen mekanisk tvättning, bara sprutat på, väntat 10 minuter och sköljt av.
Före:

Efter avspolning:

Efter tvätt med svamp:

Rönnqvist båtbottentvätt:

Botten var helt ren från tulpaner, bara lite brunaktigt slem som lätt spolades av med högtrycken. Använt mig av International Miqron, självpolerande:

Enda stället som det fastnat lite tulpaner var på motorfästet där jag använt Prop-o-drev som är en väldigt hård färg:

2018-08-25 17:34

Kommentarer

Självpolerande färger är inte tillåtna i vår båtklubb, vi måste använda hårda färger eller bara epoxi. Man kan naturligtvis skippa allt och köra färglöst. Kommunen tillåter inte att vi har självpolerande färger, båtklubben måste ta hand om restvattnet(gifter i vattnet från bottenfärgen som inte får hamna i naturen). Använder själv Trilux hård färg, hade inga tulpaner på min botten när jag lyfte upp båten i veckan, bara brunaktigt slem som är lätt att ta bort. Vi får inte använda högtrycksspruta heller på båtklubben, så där måste man tänka om. Antingen spolplatta eller Hullwasher, vi får inte själv göra rent botten. Allt restvatten måste tas om hand.

2018-08-25 22:37

Bra båtklubb! Vissa har krav att ingen färg finns. Spola får man därmed göra där eftersom inga gifter spolas loss.
Finns det någon bottenfärg som enbart ger färg? Utan gifter alltså.

Uppdaterat: 2018-08-25 22:51

Epoxibehandla måste man ju göra på en plastbåt för att inte få osmos. Jag ligger i kommunal hamn och där finns alla faciliteter som toatömning, spolplatta osv. Nu har man även köpt in en analysapparat som mäter "farligheten" i färgen. Många i min hamn har använt fartygsfärg som inte är tillåtet på fritidsbåtar i sverige så dom kommer åka på att blästra botten. Enligt uppgift ska den tydligen kunna mäta igenom flera lager av färg så gamla synder kommer att uppdagas. Tur man bara köpt färg hos Hjertmans sedan båten var ny:)

Har sett att vissa i hamnen har nån form av presenning som är uppspänd i vattenytan på båtplatsen som dom kör upp på. Vet inte om det fungerar men smart grej om man slipper måla botten varje säsong.

2018-08-26 07:47

Testade detta botten tvättmedel.
Spolade av båten och när den torkat sprayade jag på och lät den stå över natten och en sprayning på morgonen och sedan mitt på dan gick jag på med slang och borste i tio minuter.
Och tammetusan båten är helvit istället för gul botten och vattenlinje.
Rekommenderad ja.

2018-09-08 17:37
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Härligt Mso! Jag använde upp det sista av min flaska vid årets upptagning så nästa år blir det nytt inköp. 7-8 säsonger räckte min enliters flaska till. Förvisso kör jag bara på den gula 5cm randen.

2018-09-08 17:49

Ja Oxalsyra har väl liknande effekt som citronsyra.

2018-09-08 19:09