Rescension: Ekolod, Garmin Striker 4, portabel sats

5 inlägg 0 nya
Rescension: Ekolod, Garmin Striker 4, portabel sats

Så blev det till slut ett ekolod. De hade rea när vi beställde båtmotor och denna var av den mer portabla varianten så då kunde jag inte hålla mig längre.
Portabel är ett krav då jag inte har ström i båten och jag vill dessutom inte ha massa lösa sladdar liggandes när man Inte använder det.

Man köper sill-tvn för sig och portabla kitet försig. I det portabla kitet ingår bland annat sugkopp och flöte samt då väska och batterier med kablage.

Väskan rymmer allt som behövs och har lite olika fack och öppningar.

Som tur är så är det tåligt och vattentåligt, både batteri såväl som apparat. Syns på skärmen hur saltstänket redan tagit sig in trots mest lugnväder. Till höger syns en del av sugkoppsfästet.

På höger sida finns en öppning där man kan stuva undan givarkablaget och en urgröpning där givaren kan ställas ner. När jag anänder den drar jag så mycket kabel som jag behöver och stänger sedan dragkedjan som extra skydd mot stänk och annat.

På baksidan kommer man åt batteriet som är av förseglad blytyp, 12 V och 7 Ah (om jag minns rätt). Nu lär det ju hålla länge om man sköter om den men den dagen batteriet ger upp blir det nog ett LiPo då sill-tvn har brett inspänningsområde. Åter igen, om minnet inte sviker mig så är det 10-20 V in och då funkar ju ett 4-cells LiPo på 14,8 nominell spänning väldigt bra (16,8V ligger de på som mest och som minst helst ej under13 ungefär, aboslut minimum 12 V). Du kan i enheten sätta larm vid en valfri spänningsnivå så det går således att anpassa efter valfritt batteri. Laddare medföljer av typen liten klump i väggen men jag har anslutat min lilla Ctek Zafir efter varje tur. Livslängden vid bruk är lång och jag uppskattar den till minst en hel långdags användning (troligen längre). Efter 3 timmars kontinuerligt bruk så låg spänningen enligt enheten på 12,9 V. Batteriet sitter fast med medföljande kardborreband.

Bärhandtag är integrerat i väskan och man bär själva plattformen allt sitter fast på så det är stadigt och om du bara skruvat fast medföljande muttrar korrekt så sitter det definitivt stadigt. Vikten, främst på grund av batteriet, innebär att jag nog inte skulle ta den i handtaget på en långpromenad - då vill man nog packa allt i en väska.

I botten sitter fyra stadiga gummiduttar så den står stabilt och säkert.

Med följer en chirpsändare på 200/77 kHz. Man kan visa enkel bil eller med båda frekvenserna sida vid sida. GPS är inbyggt och visar även hastighet i valfritt format. Ingen karta finns men du kan lägga vaypoints och spår och sedan navigera till vaypoints. Varje punkt sparar koordinater, vattentemperatur, djup e.t.c. och du kan byta symboler och namn på dessa. Man kan även lägga 'kartbilden' med spår och punkter vid sidan av ekolodet. Tycker man det är kul (vilket vi gör, särskitl dottern =) så kan den visa fisksymboler där den tror sig se fisk men som med alla liknande ekolod så kan den inte skilja maneter, vissa tånghärvor och plastpåsar från fiskar. Men det är likväl kul att se den orangea fisken med sin djupangivelse.

Sugproppen tycker jag sitter redigt fast (förutsatt att det är slätt under såklart) och den är snabb i sin respons. När vi kör på i fart så tappar vi lodet på grund av luften som dras in bakom men så fort man sackar in så dröjer det inte länge innan den hittat rätt igen.
Du kan zooma i bilden, välja att visa x antal meter från botten och så vidare. Många funktioner som jag knappt ens nosat på ännu.
Skärmen lyser på bra och syns, enligt mig, tillräckligt väl även i starkt solsken. Betraktningsvinkeln är även den mer än godkänd.

Mitt omdöme hittills är en extremt prisvärd manick där det portabla kitet dock kunde fått kosta ett par hundralappar mindre. Man fick ju åtminstone med allt som behövdes såsom kortare strömsladd, väska med hållare i, sugkoppsfäste, flöte, fäste för att sätta på motorn (om du har elmotor till exempel) och lite annat småkrafs. Så väsksetet med Striker 4 = klart att köra portabelt så fort du laddat batteriet och skruvat ihop de medföljande delarna. Kajak, eka, större båt, segelbåt, från bryggan, ...

Betyg: 4 av 5 just tack vare dess ändå helt rimliga portabilitet och mångsidighet.
Grymt kul att äntligen få en bild av bottenbeskaffenheterna och djupen och även om jag Vet att det varierar mycket så är man ändå förvånad när man har 30 meters djup och tiotalet meter senare är det bara 6 meter innan det ånyo raskt blir 30 meter igen.

Har den även GPS-logg så att du kan se hur långt du kört ? Du sa att den visar hastigheten och "spåret" - alltså vilken kurs du håller - är det rätt uppfattat ?
Ocy inte minst - syns bilden bra i solljus ?

Tror det. Skall kolla vidare. Man ser var man kört i alla fall. Likaså som du säger, hastighet och kurs. Just den funktionen är en bisak för mig så har inte grävt så djupt där än. Nu blir det nog styv kuling med stormbyar i morgon så lär inte gräva djupare i det innan det värsta bedarrat.
Jag tycker den syns bra i solljus. Självklart vill man ju i vissa lägen alltid ha mer (blöt och saltkladdig skärm med klarblå himmel och stekande sol rätt på och reflekterande räddningsväst, då är smådetaljer som ljusblå eko på blå botten svårare att se men botten och djup går bra) men för det priset har jag inget att klaga på vad gäller det.

Här är solen som synes i princip rätt på i ryggen. Skall tvätta av den sedan så kan jag ta en bild utan allt kladd på skärmen också. Bara jag vred den en aning (sällan det är konstant rätt på på sjön som i detta fallet) så blev det såklart genast bättre så min erfarenhet hittills är att detta nog är as bad as it gets ungefär. Jag gillar själv när man kan se tydligt och har inte reflekterat över annat än att som jag skrev, de där småekona i ljusblått fritt i vattnet kan vara lite svåra att se om de bara är ett par pixlar stora. Då får man skugga skärmen lite, och gärna tvätta av den. Hehe... :p
Eftersom att allt blir saltigt och allt blir blött så brukar jag låta bakdelen stå öppen någon halv dag eller två även om batteriet inte laddas så allt får torka ur. Sist vi var ute blev väskan redigt blöt, även på insidan eftersom den var öppen, och sändaren är ju blöt när jag tar upp den. Bara skakar av och sätter in i väskan.

Rescension: Ekolod, Garmin Striker 4, portabel sats

Fasen vad svårt att fota så det blir realistiskt... Men här fick jag till klarblå himmel med solen snudd på rätt på utan att man bara ser en blank sol mitt i och jag tycker ju jag ser bättre i verkligheten än på bilden, men det är ju jag det. Vi har ju alla olika ögon. I normalfallet har man den ju riktad mot sig själv exempelvis och inte vinklad så man ser himlen spegla sig rakt av. Inte ens i vår eka har jag ju förutsättningar som är så dåliga som här =)

Rescension: Ekolod, Garmin Striker 4, portabel sats

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.